FINNSNES: Det gjør nordlendingene sammen med Trøndelag til best i klassen på landsbasis.

Llikevel er det flere som velger å la hjelmen ligge, melder Trygg Trafikk. Grunnen til at mange velger å la hjelmen ligge mener organisasjonen er flere.

Forfengelig

I en fersk undersøkelse som er gjort på vegne av Trygg Trafikk og Nikita Hair, oppgir hver tiende nordmann forfengelighet som årsak til at de velger å ikke bruke hjelm.

- Jeg er overrasket med tanke på tallene. Det er betenkelig og skuffende at nærmere 23.000 i aldersgruppen 18 til 34 år i Nord-Norge ikke bruker hjelm på grunn av blant annet forfengelighet, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Troms, Elsa Klemetsen.

Hun er bekymret for utviklingen, spesielt fordi undersøkelsen avslører at det er de unge som er dårligst på bruk av sykkelhjelm. Hele 21 prosent i alderen 18-34 år i Nord-Norge og Trøndelag svarer at de aldri bruker hjelm på sykkelturen.

- Mørkere

Trygg Trafikk frykter at tallene blant de mellom 15 og 18 år kan være betydelig mørkere. Også de yngste oppgir forfengelighet som en av de viktigste grunnene til at hjelmen ikke er på.

- At de mellom 18 og 34 år er mest opptatte av utseende er kanskje ingen overraskelse, men at nærmere en av fem i aldersgruppen unnlater å bruke hjelm på grunn av forfengelighet, gir grunn til uro. Hjelm reduserer risikoen for ansikt og hodeskade, og du kan få alvorlige skader om uhellet er ute. Det er også færre kvinner enn menn som har hjelm, sier Klemetsen.

Vil inspirere

Myndigheter og andre har stort fokus på sykkel om dagen. Nordmenn sykler mye og nordlendingene og trønderne er blant de ivrigste; hele 67 prosent svarer at de sykler av og til eller oftere.

Sammen med frisørkjeden Nikita Hair lanserer Trygg Trafikk derfor nå en Sykkelhjelmsveis-kampanje som skal gjøre at flere bruker hjelm.