Kommunen klarer ikke å ta imot alle utskrivingsklare pasienter fra sykehuset fordi det er fullt. Helsehuset kjører med overbelegg og må ta i bruk dobbeltrom. Normalt har Helsehuset plass til 23 pasienter, men de siste månedene har belegget vært opp mot 30.

Flere tiltak

Kommunalsjef Rita Johnsen sier kommunen vurderer flere tiltak for å løse mangelen på sykehjemsplasser.

– En mulighet er å ta i bruk den nedlagte avdelingen i underetasjen på Olavsgården. Åtte av de totalt 16 rommene brukes som dagsenter for psykisk utviklingshemmede, mens åtte rom står ledige. Disse kan eventuelt igjen bli brukt som sykehjemsplasser, sier Johnsen.

Hun kan ikke forklare hvorfor det de siste månedene har oppstått et større behov for langtidsplass i sykehjem enn det som har vært tidligere.

– Vi har en utfordring nå, men vi skal klare å håndtere situasjonen på en god måte. De som egentlig skulle hatt plass i sykehjem, vil få et utvidet hjelpetilbud der de er, sier Rita Johnsen.

Administrasjonen vil legge fram en sak for omsorgsutvalget i juni, og saken vil deretter bli lagt fram for kommunestyret etter sommerferien.

Nytt sykehjem

Leder i eldrerådet, Ivar Østberg, mener det er på høy tid at jakten på tomt til nytt sykehjem starter.

– Befolkningsutviklingen viser at vi får mange eldre i tiden framover. Vi vet at mange av disse vil få lidelser som medfører at de må ha plass i dagsenter eller i sykehjem, sier Østberg.

Harstad kommune har gjennomført store kutt i antall sykehjemsplasser de siste 10 årene. På det meste hadde Harstad 242 plasser i sykehjem, nå er antallet redusert til rundt 200. I tillegg har Bjarkøy eget sykehjem beregnet for de som bor på de nærliggende øyene.

Administrasjonen har lenge hevdet at kommunen har nok mange plasser, og at det i perioder har stått tomme rom i sykehjemmene.

– Så får vi nå beskjed om at kommunen ikke klarer å ta imot de utskrivningsklare pasientene fra sykehuset på grunn av at det er fullt på alle sykehjemmene, sier Østberg.

Han mener det er vil være uforsvarlig å gjøre nåløyet for å få plass i sykehjem mindre.

– Det er trangt allerede. Derfor er det viktig at vi nå finner egnet tomt til nytt sykehjem slik at de som trenger en plass får det, sier Østberg.

Åsby

Selv har han utpekt en tomt som han mener vil passe ypperlig til nytt sykehjem.

– Det er et stort, ledig areale ved siden av Byggeklossen barnehage på Åsby. Kommunen må umiddelbart prøve å sikre seg området, sier han.

Østberg viser til at Harstad jobber for sykehjem skal bli sertifisert som livsgledesykehjem. For å oppnå statusen, må sykehjemmene oppfylle diverse kriterier.

– Flere fagfolk anbefaler at sykehjem og barnehager samlokaliseres, slik at både eldre og unge kan få glede av hverandre, sier Ivar Østberg.