SKÅNLAND: Marerittet for ordfører Helene Berg Nilsen (Ap) og hennes medspillere i kommunestyret, er lav valgdeltakelse med et uklart signal fra folket.

- Jeg håper inderlig at folk går mann av huse for å avgi sin stemme. Dette er den viktigste saken vi har hatt i Skånland på mange tiår. Derfor håper vi på et klart og godt råd fra befolkningen. Vi gikk til valg på å følge folkets røst i folkeavstemminga. Det har vi tenkt å holde, sier ordføreren.

Ungdommene inspirerer

Hun håper at elevene ved de to ungdomsskolene kan være et forvarsel om valgdeltakelsen.

- Vi tok med oss ei valgurne da vi besøkte ungdomsskolene på Evenskjer og Grov. Her ble det en overveldende valgdeltakelse. Vi møtte for øvrig mange positive og flotte ungdommer som fikk bruke stemmeretten sin for første gang, sier Nilsen.

I Skånland har velgerne tre valg på stemmeseddelen.

Første prioritet til et enstemmig kommunestyre er ETS-alternativer. Nummer to er å slå seg sammen, mens egen kommune er tredje alternativ.

Skjær i sjøen

For henne var det verste alternativet å fortsette som egen kommune. Det anså hun for å være dramatisk, dersom regjeringens forslag til kommuneøkonomien ble vedtatt. Fullt så dramatisk ble de imidlertid ikke etter at Venstre fikk i stand forliket i Stortinget,

- Dette forliket viser at vi får 200 000 kroner mindre enn i dag. Det er ikke så dramatisk. Det som kan være skummelt er om vi vokser til over 3 200 innbyggere. Da taper vi 5,5 millioner. Dette kompenseres litt av at vi får flere innbyggere, men det er også utgifter forbundet med et økt innbyggertall, sier Berg Nilsen.

Kulturskolen i spill

Hun har aldri lagt skjul på at hun går inn for ETS-alternativet. Ikke minst er det nettverksbyggingen i forbindelse med ETS-kulturskole som minner henne på om kostnadene Skånland risikerer med å kutte ETS-båndene.

Spesielt la hun merke til gruppa ”Troublemakers”, med medlemmer fra Ramsund og Liland, skulle markere samisk musikk og Márkomeannu, i Harstad, lørdag kveld.

- Det er stor sannsynlighet for at medlemmene i denne gruppa kom sammen på kulturskolen. Jeg håper inderlig at alt det positive kulturarbeidet som skjer på kulturskolen ikke blir satt i spill på grunn av kommunereformen. Men dette kan ingen garantere for i dag, sier skånlandordføreren.

Berg Nilsen minner i tillegg om at det er planer om en egen ETS-ungdomsklubb i kulturskolens lokaler.

- Dette har vi ikke hatt tidligere. Det er et spennende prosjekt, sier hun.

Først ut

Skånland kommunestyret skal allerede den 15 juni bestemme hva de velger. De er først ut av ETS kommunene.

- Derfor vet vi ikke hva det blir til. Vi kan bestemme at vi vil bli en ETS-kommune, men dersom en av kommunene sier nei, så må vi gå på det beste alternativet. Det blir i alle fall en utfordring å få laget et godt forslag til vedtak.

Men alt i alt er hun glad for at denne delen av kommuneprosessen er over.

- Men etter dette starter en ny prosess. En eventuell kommunesammenslåing gjør seg ikke selv. Så vi får nok å gjøre framover, sier skånlandordføreren.