Ikke uventet utløste rådmannens tall en ny heftig og opphetet debatt om kommunens flyktning- og asylpolitikk. Og nok en gang stod representantene fra Frp isolert på egen banehalvdel.

Forslaget om et eget flyktningregnskap ble i sin tid fremmet av Frp. Det skjedde etter at gruppeleder Eivind Stene & Co i debatt etter debatt hadde tordnet mot flertallets ”økonomisk uansvarlige” vedtak om ei årlig bosetting av 60 flyktninger. Og begeret flommet over da ordfører Marianne Bremnes og hennes meningsfeller i fjor sa ja til bosetting av 53 ekstra syriske flyktninger.

Velferden i fare

- Dette vil sette vårt lokalsamfunn i fare. Velferdstilbudet til våre innbyggere blir svekket. Elever, eldre og syke blir rammet, tordnet Frps talsmenn. De krevde at rådmannen utarbeidet en fullstendig oversikt over alle utgifter som kan knyttes opp mot flyktningene.

Når tallene kom på bordet, ville de etter Frps overbevisning bekrefte partiets bastante påstander om at økonomien til Harstad kommune ikke tåler belastninga med å bosette såpass mange flyktninger.

Kommunestyrets flertall gikk med på Frps krav om en omfattende økonomisk oversikt. Men under den bestemte forutsetning at også inntektssida i regnskapet ble grundig belyst. Det har altså rådmannen nå gjort. Hans tall viser at de statlige flyktningtilskuddene i fjor beløp seg til 72 millioner kroner. Beløpet er altså 7 millioner høyere enn det kommunen brukte på alle tiltak og støtteordninger for våre nye landsmenn.

Og ettersom dette ikke er snakk om øremerkede midler, bidro ”flyktningoverskuddet” til et usedvanlig godt økonomisk resultat for Harstad kommune i 2015. Rådmannen og den politiske ledelsen kunne juble over et regnskapsmessig overskudd på 27 millioner kroner.

”Slett håndverk”

Mens representantene for kommunestyrets flertall gledet seg over tallene, tok Eivind Stene og Kristian Eilertsen i Frp sterke ord i sin munn da de karakteriserte innholdet i rådmannens rapport:

- Dette er et slett håndverk. Rapporten må avvises. Dette fordi den ikke sier noe om kommunens utgifter etter at de statlige tilskuddene bortfaller. Det skjer etter fem år. Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller oss at netto utgift per ikke-vestlig innvandrer er 4,3 millioner i et livsløp. Når dette beløpet er så høyt, beviser det at integreringen ikke fungerer. Flyktningene blir ikke netto bidragsytere (skattebetalere). Og blir det økonomisk uansvarlig for Harstad kommune å bosette så mange flyktninger som vi gjør, hevder Eivind Stene.

Mye rart

Unge Even Aronsen i Venstre var bare en av flere som reagerte på Frps raljering med rådmannens tall.

- Det er jo greit med litt temperatur fra kommunestyrets talerstol. Men vi hører mye rart fra Frp straks det blir snakk om flyktninger og innvandrere. I stedet for å være så negativ og bruke ord som ”uansvarlig”, bør vi heller si oss fornøyd med at vi tar vår del av ansvaret når verden er oppe i en alvorlig krise. Ved kun å omtale bosettinga av flyktninger som et økonomisk tapsprosjekt, gjør man i Frp så godt man kan for å sverte innvandrerne, hevdet Aronsen.

Enda lenger gikk SVs Johnny Kristiansen:

- Frps uttalelser grenser til fremmedfiendlighet. Og det som verre er…..

SVERTING: - Representantene fra Frp gjør så godt de kan for å sverte innvandrerne, mener Venstres Even Aronsen. Foto: Andreas Isachsen
AVVISENDE: Frps gruppeleder Eivind Stene avviser blankt tall fra rådmannen som viser at bosetting av flyktninger er ”god butikk” for kommunen. Foto: Andreas Isachsen