Det sier evenesordfører Svein Erik Kristiansen (H) på spørsmål om han vil følge resultatet av folkemeningen i kommunestyret.

- Vi har ingen tradisjon i Høyre for å binde opp kommunestyregruppa. Det har vi ikke i denne saken heller.

- Et kommunestyremedlem er forpliktet til å sette seg inn i sakene. Det er mange forhold som skal med i vurderingen.

- Det er skrevet metervis av utredninger og dokumenter, det har vært avholdt folkemøter og debatter, vi har hatt en meningsmåling, debatter og mye annet.

- Alt dette skal inn i vurderingen. Så får vi se hva kommunestyret ender opp med. Men jeg vil tro at resultatet av folkets råd vil veie meget tungt for alle, sier Kristiansen.

Han er nå glad for at kampen snart er over.

- Men det er ennå en måned til. Vi i Evenes har sagt at vi skal spille helt til fløyta går. Det har vi tenkt å gjøre, sier Kristiansen.

Kostbar prosess

I Evenes har de brukt forholdsvis mye ressurser på kommuneprosessen. Kommunen har utmerket seg ved å holde trykket og interessen for reformen på topp. Mange har sagt at de har vært flinkest i klassen. Men dette har kostet. Ikke bare tid og penger, men mange frykter at engasjementet også kan ha skap sår i befolkningen.

- Jeg skal ikke se bort fra at det har skapt noen sår. Jeg håper ikke det har gjort det. I så fall er det sterkt beklagelig, sier ordføreren.

Vanskelig geografi

Det er trolig geografien som har skapt motsetningene.

- Det kan være at vi ligger mer midt mellom regionene og slites til begge sider. Det samme ser vi skjer også andre steder, sier Kristiansen.

Også kommunestyret preges av dette. I både ordførerens eget parti og i Ap er det splittelser. Sp og Frp er enige om ETS, mens Venstre så langt ikke har flagget noen side.

Ikke noe taler imidlertid for at dette vil legge en demper på folkeavstemmingen. Også her ser det ut til at engasjementet er på topp.

- Når det gjelder antallet forhåndsstemmer har jeg ikke antallet her og nå.

- Det vi kan si er at antallet ligger omtrent på samme nivå som ved kommunevalget, sier Kristiansen.

Akkurat det har han all grunn til å være fornøyd med.