Torsdagens møte i planutvalget endte uten noen løsning på Forsvarets ønske om å utvide skytefeltet i Sørlimarka.

Først var utvalget på en mer enn en times befaring ved to av standplassene i Sørlia, der Forsvaret og Forsvarsbyggs representanter redegjorde for sine ønsker og behov, og grunneiere og representanter for Kilkameratene la frem sine synspunkter.

Nestenulykker

– Vi ønsker ikke å ta det juridiske ansvaret ved å akseptere å legge en skiløype gjennom skytefeltet. Til det er risikoen for uhell altfor stor, hevdet Eigil Høgmo, leder skyte- og øvingsfelt i Forsvarsbygg. Det er ikke uten grunn vi nå ønsker å utvide planområdet for skytefeltet. Det skyldes blant annet langt strengere krav til sikkerhetssoner under skyting.

–  Vi har opplevd nestenulykker mens det har pågått skyting her, og kan ikke ta sjansen på å lede skiløpere eller turgåere inn i dette området, påpekte Høgmo

Ikke realistisk

– Jeg syntes det er merkelig at Forsvaret ikke er villige til å samarbeide bedre for å finne en god løsning, sa Tormod Johnsen, mangeårig løypeansvarlig i Kilkameratenes skigruppe.

– I alle år har folk ferdes i denne traseen, som benyttes av de mange som legger turen til Langvannet, Finnslettheia eller til allmenningshytta.

Dette handler,  slik vi ser det, først og fremst om å legge til rette med grundig merking og varsling når øvelsskyting pågår. De aller fleste går dessuten her først og fremst i helgene, på helligdager og i påsken, og da er det ikke tillatt med skyting uansett, hevdet Johnsen.

Han la til at den foreslåtte alternative traseen som ble lansert på befaringen, som tenkes lagt nord for Tennevannet og opp Sorgløskroa retning Soltuva, ikke er realistisk eller mulig å realisere.

– Hvem skal i så fall beskoste rydding av traseen for å kunne kjøre med løypemaskin der? Det har i hvert fall ikke Kilkammeratene råd til, sa Johnsen.

Diffust

– Dette var en nyttig og og grei befaring, men fortsatt er det uklart for meg hvorfor det ikke kan gå en løype gjennom traområdet dersom den merkes godt med sperringer og varslinger, innledet Halvar Hansen da planutvalget var tilbake for å behandle saken.

– Det er dessuten noe diffust for meg i forhold til den alternative løypetraseene som, da det kan virke som den er ukjent for Kilkams representanter, sa Hansen.

Fatale følger

Helt uegnet og uforsvarlig å legge en skiløype gjennom et skytefelt, mente Fremskrittspartiets Jostein Rasmussen, og la til:

– Folk neglisjerer sperringer, uansett hvor godt merket det måtte være. Potensialet for å skade seg ved ferdsel her er, og vil kunne bli fatal med den aktiviteten som planlegges her, hevdet Rasmussen.

– Kanskje burde vi sende saken tilbake for å få en konsekvensutreding, spurte Senterpartiets Birger Theodorsen.

Advarte

– Det vil være dramatisk og medføre store forsinkelser dersom dere velger den løsning, advarte både rådmann Hugo Thode Hansen og enhetsleder Jan Inge Lakså.

– Utsett heller saken og få til et møte mellom Forsvaret og Kilkam for å se om det finnes løsninger både innen- og utenfor planområdet, mente Hansen og Lakså, og fikk hele planutvalget med på dette.

BEFARING: Jan Inge Lakså, Knut Solstad, Jostein Rasmussen, Børge Weines, Trond Thorstensen og Eigil Høgmo lytter til Thorstensen under befaringen. Foto: Andreas Isachsen
ADVARTE: Hugo Thode Hansen advarte mot å sende saken tilbake til ny behandling. Foto: Andreas Isachsen
UFORSTÅELIG: Kilkams Tormod Johnsen(foran), mener Forsvaret burde akseptere at løypetraseen fortsatt kan gå gjennom skytefeltet. Foto: Andreas Isachsen