– Den brosteinbelagte Rikard Kaarbøs plass skal utbedres snarest. Punktum finale, er beskjeden fra leder i økonomiutvalget, Kari-Anne Opsal.

Samareidskameratene i Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har besluttet å sette av fem millioner kroner til prosjektet.

Må skje raskt

– Vi vet ikke hva det vil koste. Kanskje blir det to millioner, kanskje 10 millioner. Vi har satt av fem millioner, og er klar til å gi mer hvis det skulle være behov for det, sier politikerne.

Så snart sentrumsplanen er klar, vil administrasjonen gå i gang med å utrede en løsning som gjør at Rikard Kaarbøs plass blir tilgjengelig for alle –også for rullestolbrukere, barnevogntrillere og kvinner med høye hæler.

Pengemangel

Kari-Anne Opsal er opptatt av at utbedringen må skje så raskt som mulig.

– Jeg tror alle politikerne har vært velvillig innstilt når det gjelder å få utbedret torget, men av en eller annen grunn har arbeidet stoppet opp. Kanskje skyldes det mangel på penger. Det vet jeg ikke, men nå er i alle fall pengene på plass, sier hun.

Sps Noralf Leitring er opptatt av at arbeidet med å utbedre brosteinområdet på Rikard Kaardbøs plass må gjøres ordentlig.

– Det er på tide at noe blir gjort. Vi har et lovverk å forholde oss til. Det presiserer at offentlige plasser, som torget, skal være tilgjengelig for alle, sier Per Pedersen, og får støtte fra Venstres Maria Serafia Fjellstad.

Ros til fagråd

Opsal berømmer medlemmene i Råd for funksjonshemmede som har presset på for å få saken opp og frem.

– Rådet har jobbet forbilledlig. Det har satt skikkelig trykk på oss politikere og vi har skjønt at denne saken må løses nå. Jeg forstår inderlig godt den irritasjonen de føler over at torget, selve hjertet i byen, nærmest er utilgjengelig for en stor gruppe mennesker, sier Kari-Anne Opsal.

– Når forventer du at brosteinbelagte Rikard Kaarbøs plass blir tilgjengelig for alle?

– Til 17. mai neste år. Prosjektet skal planlegges og legges ut på anbud før arbeidene kan starte opp. Men jeg er ganske sikker på at vi kan feire nytt torg på nasjonaldagen, sier den politiske økonomisjefen, Kari-Anne Opsal.

Avverget anmeldelse

Gladmeldingen avverget en anmeldelse mot kommunen. Nestleder i råd for funksjonshemmede, rullestolbruker Børge Jentoftsen, ble nemlig onsdag morgen så forbannet på de livsfarlige brosteinene at han var på vei til politiet for å levere anmeldelse.

– Jeg kjørte over torget tidlig onsdag morgen med rullestolen. Da kilte det lille hjulet foran seg fast mellom to brosteiner og vrengte av gummien. Jeg satt bom fast, og måtte tilkalle hjelp for å komme meg løs, forteller han.

Torsdag morgen fikk han melding om at politikerne bevilger 5 millioner kroner til  brostein-utbedring på torget.

– Jeg er kjempefornøyd. Dette er en gledens dag for hele Harstad, og for tilreisende. Dette vil gjøre hverdagen mye enklere for oss som er avhengig av å trille over torget, sier Jenoftsen.

Han har forståelse for at det vil ta noen måneder før torget blir utbedret.

– Vi har kjempet mot brosteinene i 20 år, vi klarer noen måneder til. Vi har noe å glede oss til, sier Børge Jentoftsen.