Kommunestyret i Harstad skal fredag ta stilling til et planforslag for Forsvarets skyte- og øvingsfelt i Sørlimarka i Harstad/Kvæfjord.

Saken har vært på høring. Det foreligger ikke innsigelse fra overordnet sektormyndighet, og kommunestyret kan fatte endelig vedtak i saken. Planutvalget behandler saken torsdag.

Deler av området inngår også i reguleringsplan for drikkevannskilden Storvann Nord, som er vedtatt med innsigelse og oversendt departementet for avgjørelse.

- De negative virkningene er først og fremst knyttet til friluftsliv og reindrift, skriver rådmannen.

- Det er derfor foreslått en rekke avbøtende tiltak som er innarbeidet i planen.

Siden 1990

Det er gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyse for planen. Denne konkluderer med at planområdet er generelt lite utsatt for risiko. Den største risikoen er knyttet til skiløype som krysser skytefeltet. Denne foreslås derfor lagt om til trygg trasé.

I løpet av høringen er det mottatt ni merknader. Ingen offentlige myndigheter har fremmet innsigelse til planen.

Planområdet har i kommuneplanens arealdel for øvrig vært båndlagt til Forsvarets øvingsvirksomhet siden 1990. Reguleringsplanen medfører en utvidelse av området som er tatt i bruk og markert i terrenget, men er mindre enn det området som er faktisk båndlagt, heter det i sakspapirene.

Hver enkelts ansvar

Det påpekes i flere merknader viktigheten av å finne en løsning for skiløypetraseer i området, da dette er et område med stor betydning for ski og friluftsliv.

- Bruk av området til friluftsliv i ulike former vil være mulig så lenge man ikke beveger seg inn i farlig område under pågående skyting. Dette er hver enkelt persons ansvar å forvisse seg om.

- Statskog har i sitt innspill stilt vilkår om at løypa som går fra Sørlia til Allmenningsbua skal være tilgjengelig for allmenheten, sekundært at deler legges om. De steder hvor løypa krysser skytefeltgrensa på vestsiden av feltet er ikke innenfor det som er farlig område i feltet, så løypa kan opprettholdes her med noe ekstra skilting. Traseen mellom Langvassbua og Allmenningsbua må justeres litt, noe som vil være uproblematisk. Dette er Forsvarsbygg i dialog med Statskog om, skriver rådmannen.