HARSTAD: De to rådhusbyggene i Harstad har et sammenlagt vedlikeholdsbehov på nesten 200 millioner kroner det neste tiåret. Allerede innen ett år må utbedringer for 14 millioner kroner utføres som strakstiltak. Dette viser en ny rapport fra Norconsult som er laget på bestilling av Harstad kommune.

Det klart verste bygget er delen av rådhuset som ble oppført i 1938 som står nærmest Harstadgårdsbakken. I tillegg består det som kalles Rådhus 1b av opprinnelig sykehusbygg oppført i 1898.

Det er avdekket tre hovedområder som krever strakstiltak:

– Utskiftning av alle vinduer i yttervegg

– Utskiftning av dører mot rømningsvei

– Utskiftning av bunnledninger

Det er store problemer med spillvannsavløpet fra installasjonene inne i bygget grunnet delvis tette/defekte bunnledninger. Dette krever strakstiltak før det skjer et totalt funksjonssammenbrudd, står det å lese i rapporten fra Norconsult.

Taper vinduene

Ventilasjonsanlegget beskrives som svært mangelfull med store inneklimautfordringer. De eksisterende installasjonene er gamle utdaterte løsninger. Balansert ventilasjon er etablert kun i deler av bygningen. Flere steder er det bare avtrekksanlegg som forårsaker innstrømning av kald urenset uteluft. Flere vinduer er tapet igjen.

– Inneklima- og energimessig er dette svært uholdbart, skriver Norconsult.

Vurderingen som er gjort viser at det er behov for å investere rundt 96 millioner kroner i løpet av de neste 10 år i vedlikehold av bygget.

192 millioner

Rådhus 1a, det nyeste bygget, ble oppført i 1952 med brannstasjon. Det ble senere utvidet i 1983/84. Også dette bygget må rustes opp for 96 millioner kroner. Til sammen blir det en prislapp på 196 millioner kroner for å holde liv i de to hovedbyggene med tilbygg.

Også i bygg 1a er det behov for strakstiltak som må utføres innen ett år. Dette har alene en prislapp på 4,5 millioner kroner.

Åtte tiltak er identifisert der:

– Utskiftning av drensledning langs to fasader av bygget

– Brannteknisk tiltak gitt i brannteknisk tilstandsanalyse utført av Asplan Viak i 2015

– Tetting av tak

– Oppgradering av skader på balkonger

– Sikring av hovedtrapp

– Kontroll av hovedjordelektrode

Det er observert fuktgjennomgang i kjeller langs hele Asbjørn Selsbanegate og langs Verftsgata. Dreneringen rundt bygget må kontrolleres og utbedres før innvendig utbedring utføres.

Harstad Tidende fikk gå gjennom deler av det eldste bgget, og bildene du ser er derfra. Saltskader, vannskader, gamle ventilasjonsanlegg, dårlig fremkommelighet for de med rullestol eller andre framkomstporblemer går igjen.

TAPE: Flere av vinduene er tettet igjen og kan ikke åpnes. Her er det brukt tape.