Hovedopptak for barnehageåret 2016/2017 er nå avsluttet.

Barnehageloven sier at barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august. Regjeringen har lagt til grunn for opptak til barnehageåret 2016/2017 at barnehageloven vil endres, slik at barn født i september og oktober 2015 også vil ha en lovbestemt rett til plass fra den måned barnet fyller ett år. Søkere i denne aldersgruppen er derfor også vurdert til opptak i hovedopptaket for Harstad kommune.

– Den endelige oversikten over ledige plasser vil vi ikke ha før etter at de som nå får et tilbud har svart på om de takker ja eller nei til tilbudet. Det vil komme nye søkere i løpet av våren og sommeren, det er derfor bra å ha en liten buffer av ledige plasser, skriver rådmannen, som orienterer kommunestyret om saken fredag.

Noen vil flytte

33 barn har fått et tilbud om overflyttinger. 80 søkere står fortsatt på venteliste med ønske om overflytting til annen barnehage.

– Søknad om overflytting har flere årsaker. De fleste søker for å få søsken i samme barnehage, eller søker til en barnehage som er litt mer gunstig lokalisert enn den de har plass i. For å få litt kortere vei, for å tilpasse barnehage til nytt bosted, men også for å unngå strekninger med vanskelige trafikkforhold i forbindelse med «Harstadpakken.» Et fåtall søker overflytting fordi det er svært vanskelig å benytte den barnehagen de har på grunn av transportforhold. For noen av disse oppleves nok barnehagetilbudet som så vanskelig å benytte seg av at det grenser til at de kan komme til å si opp barnehageplassen. Så godt som alle av disse ønsker et tilbud i sentrumsnære barnehager som Sletta, Gullhaugen, Brattbakken, Bjørnebåsen, Barnely og Hagebyen.

– Tilstrekkelig

Rådmannen skriver at hovedopptaket viser at Harstad kommune har et tilstrekkelig antall barnehageplasser til å dekke behovet for alle med lovbestemt rett til plass barnehageåret 2016/2017. I tillegg har 20 barn uten lovbestemt rett fått et tilbud. Innen august vil ytterligere noen barn få et tilbud på grunn av ledige plasser. Hovedopptaket viser også at det fortsatt er press i sentrum (Sama – Seljestad).