Det mener varaordfører Gunnhild Andreassen.

- Dersom det blir flertall for en ny ETS-kommune, tror jeg det kommer et innbyggerinitiativ fra Hinnøysiden for å komme inn i Harstad.

- Jeg vet at det allerede nå jobbes med et slikt forslag, sier Andreassen. Et innbyggerinitiativ skal vurderes av fylkesmannen når han skal tegne det nye kommunekartet på bakgrunn av prosessen som kommunene nå har vært igjennom.

Lær av Kvæfjord

Det Andreassen tror vil komme fra Kongsvik og Hinnøysiden, er det samme som kommer fra Indre Gullesfjord i Kvæfjord. Der er det også et innbyggerinitiativ på gang.

Forskjellen er at dette initiativet får innbyggerne muligheter til å stemme over under den rådgivende folkeavstemminga. Det får ikke tjeldsundingene. I kulissene i kommunestyret var denne saken oppe, men der mente flertallet at man nå måtte konsentrere seg om kommunereformen.

Grensejusteringene som måtte komme i etterkant, er en annen sak og må behandles deretter.

Internforbindelser

For Andreassen, og mange andre tjeldsundinger på hinnøysiden, er internkommunikasjonen i kommunen håpløs.

- Det fines ikke noen kommunikasjon fra oss til kommunens eneste sykehjem på Fjelldal. Det er heller ingen kommunikasjon til kommunesenteret på Hol.

- Dette blir ikke bedre om det blir en ny ETS-kommune. Det blir på akkurat samme viset, og det kan vi ikke leve med i lengden, sier Andreassen.

Når hun går inn for Harstad er dette en viktig faktor. Det er allerede gode forbindelser både til og fra Harstad langs Tjeldsundet.

For liten

Hun mener også at en ETS kommune blir for liten for framtiden.

- Jeg har vært i Stortinget og sett hva de ulike partiene mener. Det er ingen tvil om at ETS ikke vil bli stor og robust nok. Det aller beste ville derfor være at hele Tjeldsund kommune går sammen med Harstad. Det vil sikre det kommunale tjenestetilbudet for alle i kommunen, sier Andreassen.

Hun er også enig med rådmannen i at det nest beste for Tjeldsund vil være å fortsette som egen kommune.

- Da vil vi bli en ufrivillig småkommune på grunn av de interne avstandene. Dette vil sikre Tjeldsund rimelige overføringer i en periode framover, sier varaordføreren.

Kongsvik og hinnøysiden vil være med i fortsettelsen av Tjeldsund som egen kommune. Det gjenstår å se. Det jobbes, som sagt, med innbyggerinitiativet.