Angelique Muñoz Fjeldstad er en av få kvinner som har valgt å stå i døren. Hun sørger for ro og orden på Bar Harstad og Verftet.

– Jeg trives veldig godt. Folk flest er hyggelige og vennlige, men av og til kan det gå heftig for seg. Årsaken er ofte for mye alkohol, sier hun.

Hun har jobbet som dørvakt i snart to år, og har funnet seg godt til rette med gode kollega og trivelige gjester.

– Min jobb er å sjekke legitimasjon, sørge for at det ikke drikkes brennevin på uteserveringen. ingen får ta med ølglasset da de forlater og ikke minst holde ro lokalet. Harstadværingen er trivelig og er lett å komme i kontakt med. Generelt vil jeg si det er lite bråk i byen, for det virker som folk går ut på byen for å kose seg sammen med venner, mener hun.

Hun vet aldri hva hennes vakt vil inneholde. Enkelte helger er det rolig og gjestene er venner, mens andre helger kan det være flere tilfeller av heftige uenigheter som krever at en myndig tredjeperson går imellom.

– Jeg er flink til å snakke med folk, og ofte klarer jeg å snakke dem rolig. Men ikke alltid. Løsningen er da å be dem forlate. Resultatet er ofte at gjesten kommer med de mest nedverdige uttrykk. Da er det på ræva og huet rett ut, sier hun.

Sjefen

25-åringen er ikke redd å gå imellom når kranglingen er på det mest intense.

– Det har hendt at jeg har følt meg liten, men da gjelder det å være myndig og vise hvem som er sjefen på stedet. Selv de største mannfolka må ut. De får ikke lov til å lage kvalm på mitt sted, slår hun fast.

I tiden som dørvakt har hun vært borti situasjoner som har vært krevende. Det er ikke enkelt når en mann på to meter står og truer henne.

– En kveld fløy to menn på hverandre. Kranglingen var høylytt og skjeldsordene haglet. Det visste seg at det var to veldig gode venner som var blitt uenig mens de drakk. En annen episode er han som satte seg oppå ei ung jente som lå på gulvet og nektet å flytte seg. Da han ble snakket til begynte han å hoppe på henne. Da ble politiet tilkalt, sier hun.

Mye alkohol endrer personeligheten til enkelte, og de er ikke ønsket på utestedene. Da er det Fjeldstad sin jobbe å få dem rolig eller kaste dem ut.

– Jeg er blitt truet, kalt muslim og fått en dirrende knyttneve helt opp i ansiktet. En mann truet med å knuse vinglasset i ansiktet mitt. Jeg viker ikke en tomme og lar meg ikke stoppe når jeg har bestemt meg for å rydde opp i bråket.

Forsøkt sjekket opp

Som kvinne har hun flere ganger blitt forsøkt sjekket opp.

– Det er både fulle og edrue menn som prøver seg. Noen er mer intense enn andre, men jeg vet å gi klare tilbakemeldinger. De fleste skjønner kjapt hvor landet ligger, mens andre bruker litt lenger tid før de forstår og tusler seg hjem, sier hun.

Den unge kvinnen er ikke redd for nye utfordringer. Uten å ha vært i Nord-Norge eller visste hvor Harstad lå, søkte hun til universitetet og kom inn på vernepleien.

– Først etter at jeg søkte sjekket jeg på kartet og fant ut hvor Harstad lå. Så pakket jeg bilen og kjørte nordover, smiler hun.

Hun er overrasket over hvor stor Harstad er, og ikke minst var skolevalget et lykkelig valg siden hun fant kjærligheten.

– Jeg trodde byen var bitteliten, men det viste seg at den var mer mangfoldig enn jeg trodde. Jeg vet ikke om jeg blir boeende her etter skolen, for jeg er veldig sterkt knyttet til familien på Østlandet, sier Fjeldstad.

10 ny vakter i år

Siden 2013 har politiet godkjent 218 dørvakter. 68 i 2013, 74 i 2014 og 76 i 2015. Hittil i år er 10 godkjent. Tre har fått avslag på grunn av at de var under 20 år. En fikk avslag på grunn av en narkotikadom  og brudd på veitrafikkloven. Politiet godkjenner dørvakter for to år om gangen. En dørvakt må ha plettfri vandel og ha gjennomført Ansvarlig vertskap.