Flertallet i kommunestyret (Ap, Frp og Sp), vil ikke si et eneste vondt ord om verken Harstad eller Narvik. De har et godt forhold til begge byene. Men de vil ikke slå seg sammen med noen av de to storebrødrene.

- Vi føler oss mest komfortabel med å slå oss sammen med likeverdige partnere. Derfor er Skånland og Evenes midt i blinken for oss, sier gruppeleder for Ap i kommunestyret Bjørn Hanssen.

Omfattende

Han viser til at de tre kommunene har over 50 ulike samarbeidsprosjekter og at de aller fleste fungerer veldig godt.

- Vi er kanskje aller mest tilknyttet Evenes, der vi samarbeider både om økonomi og teknisk. Dette er meget omfattende. Dessuten har ETS-kommunene tunge samarbeidsprosjekter som både legevakt og barnevern, sier Hanssen.

Han ser ikke noe i framtiden som gjør at ikke dette omfattende samarbeidet skal fortsette.

- Dette er et samarbeid som har utviklet seg over de siste 25 årene. Vi kjenner hverandre og alt ligger til rette for å videreutvikle dette i en felles kommune, sier Hanssen.

Innbyggerinitiativ

Han ser også muligheten for at innbyggerne på Hinnøysiden kan danne et innbyggerinitiativ for at denne delen av Tjeldsund blir overført til Harstad.

- Det er slettes ikke sikkert at folkemeningen på Hinnøysiden er samstemt med oppfatningene til de politiske lederne derfra. Jeg vet at ETS-aksjonen også har medlemmer fra Hinnøysiden. Men nå er det kommunesammenslåingen som er saken. Eventuelle grensejusteringer får komme som en egen sak etterpå, sier Hanssen.

Nye E10

Han mener også at traseen til nye E10, med tunnel under Santorgstraumen, vil løse mye av utfordringene for den interne kommunikasjonen.

- Tunnelen blir særdeles viktig også for pendlerne. Tjeldsund er en kommune med store og attraktive offentlige arbeidsplasser. Mange av de ansatte både i Forsvaret og på brannskolen bor i Harstad. Tunnelen vil også forkorte veien til Harstad med de positive ringvirkningene det kan få både for bosetting og arbeidsplasser, sier Hanssen.