Helt siden formannskapsloven ble innført i 1837, har Kvæfjord bestått som egen kommune. I denne tiden har det vært gjennomført to grensejusteringer. Den ene i begynnelsen av -50 tallet da Tennevassåsen gikk til daværende Trondenes kommune. Den siste justeringen var i år 2000 da Godfjord ble overført til Sortland. Utenom dette har Kvæfjord vært Kvæfjord i alle disse årene. Det aller meste tyder på at det vil de fortsette med i uoverskuelig framtid.

Grensejustering i Gullesfjorden

Slik blir det i alle fall dersom ordfører Torbjørn Larsen, og et enstemmig kommunestyre får det som de vil. Riktignok kan det komme en ny grensejustering etter et innbyggerinitiativ fra bygdelaget ”Guldhornet”. De ser gjerne at Indre Gullesfjord, med Moelv og Langvassbukt overføres til Sortland eller Lødingen. Skoleelevene i den tidligere Moelv skolekrets har siden skolen ble lagt ned, fått undervisning i Lødingen. Noen barn fra Langvassbukt har også søkt seg over til Sigerfjord skole. Ellers går de på Flesnes skole.

I Kvæfjord kommunestyre møtes initiativet fra ”Guldhornet” med forståelse. De ser at det kan være noe enklere å komme seg til kommunesenteret, enten på Sortland eller i Lødingen. Derfor har også kommunestyret bestemt at grensejusteringen skal være med på folkeavstemmingen. Dette både for å gi kommunestyret og ikke minst Fylkesmannen et signal om hva som børe gjøres med kommunegrensen.

Larsen understreker at opptellingen av stemmene skal skje kretsvis.

- Alle kan selvfølgelig si sin mening om grensejusteringene, men det er naturlig å vekte stemmene slik at en stemme fra Indre Gullesfjord, teller mer enn en stemme fra Borkenes, sier Larsen.

Gjort mye riktig

Han ser ingen fordeler med å slå seg på lag med Harstad og de seks andre kommunene som Kvæfjord har inngått en intensjonsavtale med.

- Vi ser vi kryper oppover på økonomirangeringen til Kommunal rapport. Dette viser at vi har gjort en del riktige grep om økonomien. Men jeg legger ikke skjul på at vi vil fortsatt ha utfordringer.  Det vil også en ny storkommune ha. Verken gjeld eller andre forpliktelser som kommunene måtte ha, forsvinner med en sammenslåing. Da er det en naturlov som sier at kuttene blir foretatt i ytterdistriktene først, slår Larsen fast.

Han er spesielt glad for den enigheten som råder i kommunen og kommunestyret.

- Det har betydd enormt mye. Vi har vært mer opptatt av å løse problemene framfor å gå løs på hverandre. Jeg kan ikke få sagt hvor mye jeg har satt pris på dette, sier Larsen.

Han er allikevel glad for at det nå går mot en finale i kommuneprosessen.

- Dette har kostet kommunen mye. Det er ikke få saker som har ligget på vent på grunn av arbeidsmengden som prosessen har krevd. Vi har laget utredninger, hatt folkemøter og deltatt på møter og konferanser både her og der, sier Larsen.

Nå håper han at folkeavstemmingen førstkommende mandag vil gi kommunestyret et godt og klart råd.

- Jeg ønsker ikke bestemme hvordan folk skal stemme. Det får de bestemme selv. Men jeg håper på et klarest mulig råd og en stor oppslutning om den rådgivende folkeavstemmingen, sier kvæfjordordføreren.

Fakta

Kvæfjord kommune avholder folkeavstemming i fire valgkretser førstkommende mandag 30. mai. Disse er:

• Moelv grendehus

• Flesnes oppvekstsenter

• Vik oppvekstsenter

•Kvæfjord rådhus.

Stemmeseddelen gir har tre valgmuligheter:

• Fortsette som egen kommune

• Slå seg sammen med Harstad (sjueralternativet)

• Vet ikke

I tillegg kan velgeren gi sitt syn på grensejusteringene i Indre Gullesfjord.