Barn og unge i Harstad kan få sitt eget kommunestyre (BUK).

Saken skal behandles i utvalg for oppvekst og kultur torsdag.

Harstad har etablert et ungdomsråd, som har møte- og talerett i kommunestyret, formannskapet, planutvalg og øvrige utvalg. Rådet har rett til å få seg forelagt alle sakene som har spesiell betydning for ungdom.

Et forslag til ny ordning går ut på å etablere et BUK.

En ressurs

Målsettingen er å ta i bruk den ressursen som barn og unge i Harstad representerer. Samtidig vil de unge få et talerør i det politiske systemet, og vil få innflytelse på utformingen av ungdomspolitikken. Et BUK vil også bedre kontakten mellom ungdom, politikere og administrasjonen. Det vil videre stimulere til at barn og ungdom blir mer opptatt av samfunnsspørsmål.

Forslaget innebærer at hver skole skal forplikte seg til å velge, og melde inn to representanter fra hver ved skolestart. BUK vil da bestå av 32 barn og unge fra hele kommunen, og etter planen skal det gjennomføres to møter i løpet av året.

– Slik ordningen med Harstad ungdomsråd fungerer i dag, er det ofte en utfordring å dekke verv, og utvalget blir ofte skjevt i forhold til å kunne anses som representativt for barn og unge i hele kommunen. Vi mener dagens ordning ikke godt nok oppfyller hensikten med å gi barn og unge en stemme inn i lokalpolitikken.

Innflytelse

– Et eget kommunestyre for barn og unge vil bli tettere knyttet opp mot skolen. Det vil nå bredere ut, og være et mer representativt utvalg enn Harstad ungdomsråd har vært. BUK-ordningen vil også kunne knyttes opp mot ulike læringsmål i grunnskole og videregående skole og samtidig gi elevene en god innføring i demokratiske prosesser. Dette i tillegg til å være et organ med reell innflytelse.

– Gjennom sitt eget kommunestyre skal barn og unge oppleve å bli tatt på alvor og tydelig se hvilke muligheter de har til å påvirke sin egen hverdag, skriver rådmann Hugo Thode Hansen i sin saksutredning til utvalget.

Rådmannen tilrår utvalget om å støtte at det etableres et Barn- og unges kommunestyre med ungdomssrådet som særskilt organ.

Veiarbeid medfører betydelig økning i svevestøv. For å dempe effekten må renhold av veiene intensiveres. Administrasjonen vil bli bedt om å utrede ulike alternativer for feiing av sentrum. Det er aktuelt å søke tilskudd for å være med i nasjonalt beregningsverktøy for lokal luftkvalitet