Da er det rådgivende folkeavstemming i Lødingen om framtidig kommunestruktur. Andersen håper da på at folket gir kommunestyret et klart råd om kommunens framtid. Foruten å fortsette som egen kommune får velgerne fire valg på stemmeseddelen. Det ene - er å slå seg sammen med Harstad (sjueralternativet), Vågan kommune, Vesterålen og en ”vet ikke” rubrikk.

- Jeg håper at folk vil gå mann av huse for å avgi sin stemme. Dette er kanskje den viktigste avgjørelsen i Lødingens historie, sier ordfører Andersen.

Mann av huse

Han mener oppslutningen bør være over 50 prosent, dersom kommunestyret skal få det rådet de ber om. Han håper også på at alternativene er klart rangert, slik at kommunestyret kan fatte en avgjørelse som er etter folkets vilje.

- Kommunestyret har ikke lov å binde seg til folkeavstemmingen, men jeg tror ikke noen politiker vil trosse folkeviljen. Det ville være oppsiktsvekkende, sier Andersen.

Han mener også det er positivt at 16 – og 17 åringene får stemme.

- Det er et valg for framtiden og da mener vi det er greit at ungdommene også får si sin mening. Vi holdt for øvrig en orientering for ungdommene på skolen. De viste et stort engasjement og lovte de skulle komme å stemme, sier ordføreren.

Gode intensjonsavtaler

Høyst sannsynlig vil flertallsgrupperingen (Ap, V og SV) anbefale folk om å fortsette som egen kommune. Dette vil bli avgjort av partiene enten i dag eller i morgen. Flertallspartiene har alle programfestet å fortsette som egen kommune, men ordføreren mener kommunen har gjort intensjonsavtaler med både Harstad og Vågan, som man godt kan leve med.

- Vi har inngått gode intensjonsavtaler med gode naboer. Den mest detaljerte avtalen er med Vågan. Dette har sin bakgrunn av at vi er den eneste kommunen som har inngått en slik avtale med dem. Når avtalen med Harstad ikke er like detaljert, skyldes det antallet kommuner som har inngått avtalen. Nå har noen av disse kommunene inngått særavtaler med Harstad. Dette kunne vi også ha gjort, men det ble ikke slik. Vi har ikke kommet fram til noen intensjonsavtale med Vesterålen, men det er likevel en del av befolkningen her som ønsker seg dit. Derfor er de med som et alternativ. Jeg må understreke at vi har hatt gode samtaler med alle tre. Samtlige har vært ryddige og skikkelige partnere, sier Andersen.

Foto: Hans V. Øye