Hver dag, også lørdager og søndager, må det ryddes rundt returpunktet ved Rema 1000 på Seljestad. Nå bærer det ubønnhørlig mot at det monteres kamera for å ta de verste synderne, sier avdelingsleder innsamling, Georg Johansen i HRS og fagarbeider Paal Eirik Markussen i Harstad kommune.

Ferdigegnet line

– Dette er utvilsomt verstingpunktet blant alle reurpunktene i Harstad kommune, forteller Markussen, som har plukket opp det mest utrolige av avfall fra nettopp dette punktet.

– Det mest ekstreme er nok en ferdigegnet line som hadde utviklet en stankt det ikke går an å beskrive. Det mest vanlige å finne her er ulike møbler, Tv’er og annet elektrisk avfall, til tross for at sistnevnte artikler kan returnes gratis ved HRS på Stangnes eller hos leverandører av el-artikler, sier Markussen.

Uakseptelt

Georg Johansen tror dårlige holdninger hos enkelte er årsaken til at man gir blaffen i å forholde seg til hva som kan kastes ved disse returpunktene.

– Dette er totalt uakseptable holdninger. De som velger å kaste dette avfallet her burde skjønne at de har et ansvar i forhold til hvordan det ser ut etter dem. Men antakelig har de det like skittent rundt egen eiendom, og bryr seg ikke om de også roter det til på annen manns eiendom, sier Johansen retorisk.

Gode erfaringer

– At vi nå vurderer sterkt å montere kameraovervåkning, er egentlig for galt og burde være unødvendig. Men faktum er at vi bruker nærmere en 20 prosent stilling bare på å rydde rundt dette punktet i helgene.

Dessuten er erfaringene våre fra Narvik svært gode, der kameraovervåkning av det mest populære returpunktet har resultert i en kraftig nedgang av ulovlig tømming.

– Vi akter også å ta en gjennomgang av dagens innsamlingsløsninger som ble innført for om lag ti år siden, og som for vårt vedkommende ikke er i samsvar med løsninger som praktiseres i resten av landet. Dette innebærer også at vi må se på om tilgjengeligheten til anlegget vårt på Stangnes er godt nok.

Økte kostnader

Når det er sagt er heldigvis de aller fleste utrolig flinke med å tømme avfallet riktig. Det er bare de verste ”grisluggan” som ødelegger for alle andre, og som påfører seg selv og alle andre forbrukere økte kostnader med sin skjødesløse omgang med avfallet, sier Johansen.

FORBILLEDLIG: Paal Eirik Markussen og Georg Johansen konstaterer at Agnes og Roald Skoglund tømmer avfallet korrekt. Foto: Andreas Isachsen
TOALETT: Eldar Nilsen og Mussie Habtegiorgis er oppgitte over alt det ulovlige som tømmes ved returpunktet på Seljestad. Foto: Andreas Isachsen