I 2013 ble Forskerfabrikkens sommerskole arrangert i Harstad for første gang, og i år er den tilbake. Fra 20.-24 juni, og 15.-19. august arrangeres to sommerskoler på Newton-rommet. Til sammen inivteres 52 elever i 5., 6. og 7. trinn inn i en verden de sjeldent får titte inn i.

Populært

Mestring i skolen er ikke nok for å rekruttere flere realfagshelter i fremtiden. For å lykkes med realfagssatsningen i skolen må barnas interesse for fagene vekkes også på fritiden, mener Ingrid Wilberg Arnesen, multiplikator i Forskerfabrikken.

- På sommerskolen lærer barna naturfag på en litt annen måte; de får smake, lukte og utforske selv i stedet for å lære seg naturfag fra en bok. Å gjøre eksperimenter er jo realfagenes naturlige uttrykksform, sier Wilberg Arnesen.

Første kurs i Harstad er allerede fulbooket, mens sommerskolen i august fortsatt har ledige plasser. Multiplikatoren lover at det blir mange spennende eksprimenter i løpet av de to kursukene.

- Årets sommerskoletema er stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden. Elevene skal blant annet lage superstore såpebobler, kjemiske malerier uten maling og bygge tårn av spagetthi og mashmellows.

- Bryter ned fordommer

Forskerfabrikken har arrangert sommerskole og andre fritidskurs i forskning siden de ble etablert i 2002. I fjor kunne Forskerfabrikken skimte med 18.000 kursplasser totalt i Norge.

Fabrikkens visjon er at forskning skal bli en like naturlig fritidsaktivitet som for eksempel fotball og teater.

- Vi tror det er viktig å vekke interessen for realfag tidlig. Nasjonale tall viser at alt for få velger å studere realfag, gjerne fordi fagene virker vanskelige og tunge. For å bryte ned fordommene må vi gjøre barn mer åpen for ting, og legge en god grobunn for at flere velger realfag når de starter på videregående skole og høyere utdanning, sier Wilberg Arnesen.

- Må skape positive holdninger

Det er også Hanne Finstad, fabrikksjef og grunnlegger av Forskerfabrikken, enig i.

- Ifølge forskning må barna få oppleve realfagene utenom skolen, på tvers av plattformer som TV, vitensentre og andre fritidstilbud. De trenger realfagsforbilder, og en kultur som forteller dem at det å være ”nerd” er kult, mener Finstad.

Forskerfabrikken håper at nesten 6.000 barn skal delta på årets sommerskole i alle landets fylker. Interessen har vært enorm fra Kirkenes i nord til Farsund i sør.

- Behovet for teknologi- og realfagskompetanse vil bare fortsette å øke. For å møte dette behovet er vi nødt til å starte tidlig med å skape positive holdninger til fagene på fritiden. Det gjør vi på sommerskolen, sier Finstad.