Kåre B. Kristiansen fikk beskjed fra kona om å sjekke varmtvannsberederen etter nyheten om at flere modeller fra Oso har feil som kan føre til farlig varmeutvikling og brann. Modellen de eier kommer fra Høiax, så da tenkte han at det kanskje ikke var noen vits. Synet som møtte han under lokket fikk han til å skifte mening.

- Jeg ble litt sjokkert. Plasten på to ledninger var svidd av og er tydelig skadet av varmeutvikling.

På bildet ser du at kobberet ligger ubeskyttet i berederen. Kristiansen tror at det kanskje ikke ville endte med brann, men har nå tatt kontakt med leverandøren.

- Jeg har snakket med dem, og de har tatt saken på alvor fra første stund, sier Kristiansen som selv er tekniker. Han understreker at han ikke er elektriker og uttaler seg som privatperson.

Kristiansen er ikke alene om å få seg en overraskelse etter sjekk av berederen.

Geir Jensen i Harstad har en av modellene fra Oso som kan ha farlige deler.

- Da jeg sjekket var det misfarging som viser at det har vært varmeutvikling i berederen. Vi skal ta kontakt med leverandøren og høre om man kan gå gjort noe med dette, sier Jensen.

Han er ikke redd for at det skal skje noe farlig i nær framtid, men sier at han skal følge nøye med fram til feilen er utbedret.

Veldig sjeldent

Fabrikksjef Reidar Olsen i Høiax sier at han ikke kan huske at det har vært vært brann i et hus eller rom forårsaket av selskapets varmtvannsberedere i hans snart 10 år i bedriften.

- Det vi ser på bildet skjer svært sjeldent og kan ha flere årsaker. Isolasjonen har brent av på begge innkoblede ledninger. De skal tåle 90 grader, og i en varmtvannsbereder er det kanskje stilt til 70-75 grader. Det skal ledningen tåle. Hva som har skjedd i dette tilfellet vet vi ikke. Det kan være materialfeil i kabelen. Også ledningens ringkabelsko som er påskrudd termostaten kan ha sviktet. Hvis det er feil legering i metallet kan dette skje. Termostaten kan også være feilkilde, sier han. Men varmeutviklingen har startet i tilkoblingen.

Olsen sier at selskapet er interessert i å undersøke delene for å lære av hendelsen. Høiax har omfattende kontrollrutiner der komponenter som vurderes som spesielt viktige kontrolleres jevnlig.

- Vi ser blant annet etter sertifiseringsmerker og typegodkjenninger slik at vi vet at vi har mottatt korrekt komponent, men det er ikke mulig å sjekke absolutt alle deler individuelt. Alle beredere gjennomgår sikkerhetskontroll under produksjon.

- Kunne dette ha endt med brann?

- Man tar munnen for full hvis man svarer nei, men jeg har ikke sett at det har blitt brann av en skade som den vi ser her. Heldigvis er dette svært sjeldent. Kabelen er tilsatt egenskaper som gjør at den er selvslukkende i en viss grad.

Ber folk passe på

Det er på generelt grunnlag sunt og veldig riktig å sjekke alle sine elektroniske apparater, sier fabrikksjefen.

- Alt av elektrisk utstyr representerer en eller annen form for risiko. Det ligger i elektrisitetens natur. Nå er det fokus på varmtvannsberedere, men det er ikke bare dette man bør ta en gjennomgang på jevnlig, sier Olsen.

Varmtvannsberedere står ikke veldig høyt på statistikken over brannårsaker i Norge, men bør være del av en sjekkrunde annet hvert år.

- Det jeg sjekker ekstra godt er tørketrommelen. Den bytter jeg også hvert fjerde år, sier Olsen.

Nettsiden Sikkerhverdag.no fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap legger til at også vaskemaskiner aldri bør gå om natten. Både tørketrommel, vaskemaskiner og kjøleskap er ofte involvert i brann og bør sjekkes jevnlig. Komfyren er verstingen i statistikken. Hver tiende dødsbrann starter på komfyren fordi folk glemmer eller sover fra matlaging.

Ledningene to steder har svidd av plasten som dekker kobbertrådene. Foto: Privat