Troms fylkesting vedtok i mars enstemmig en uttalelse om å be sentrale myndigheter vurdere å opprette en ny og uavhengig gransking av ulykken i Vassdalen.

Den tragiske skredulykken i Vassdalen 5. mars 1986 kostet 16 unge mennesker livet.

- Ikke ny informasjon

Forsvarsdepartementet har vurdert uttalelsen fra Troms, men kommet til at det ikke er kommet ny informasjon rundt ulykken, og forholder seg til de konklusjonene og erfaringene som ble trukket frem gjennom politiets etterforskning, i stortingsmeldingen og i de underliggende granskninger. Forsvarsdepartementet vurderer derfor at man ikke vil igangsette en ny gransking av ulykken, nå 30 år etter den fant sted.

- Vassdal-ulykken var en av de verste ulykkene i Forsvarets historie, og den satte dype spor i de overlevende og de etterlatte. Når en ulykke skjer, er det alltid viktig å avdekke årsakene. Hvis ikke kan vi ikke lære av det som skjedde. Ulykken ble både etterforsket av politiet og gransket av en regjeringsoppnevnt granskningskommisjon. Regjeringen la 5. juni 1987 frem St. meld. nr. 68 om skredulykken. Forsvaret fikk kritikk på flere områder i denne meldingen, og erfaringene fra ulykken har gjort varige endringer på utøvelsen av lederskap og sikkerhetsarbeid i Forsvaret. Som det påpekes av Troms fylkesting førte ulykken til nye og mer omfattende sikkerhetsrutiner for vinterøvelser, og øvelser i rasutsatte områder, heter det fra departementet.

- Ulykken medførte dessuten at Forsvaret fikk et helt annet fokus på sikkerhet, og bedre utstyr og kompetanse knyttet til øvelser og operasjoner om vinteren.

Men Forsvarsdepartementet fastslår altså at det ikke vil bli igangsatt en ny gransking av ulykken.

- Den verste ulykken i fredstid

I sin uttalelse skriver fylkestinget at Vassdalen-ulykken er den verste ulykken det norske forsvaret har opplevd i fredstid. Et kompani med ingeniørsoldater skulle bygge en trasé for beltevogner fra Bjerkvik til Salangsdalen.

Et snøskred som var omtrent 100 meter bredt tok med seg 31 soldater og tre beltevogner. 16 soldater omkom i ulykken, som førte til massiv kritikk mot Forsvaret. Det ble pekt på at Vassdalen var et kjent skredområde, og eksperter mente at forholdene tilsa at Forsvaret skulle ha trukket mannskapene ut av Vassdalen før ulykken skjedde.

Pårørende og flere av soldatene har nå, 30 år etter ulykken, bedt om at det må gjennomføres en ny granskning fordi de mener at opplysninger om hendelsesforløpet er holdt tilbake. Det er også kommet frem at mange sliter med senskader etter å ha vært direkte berørt av raset eller redningsaksjonen, uttalte fylkestinget.

- Kravet om ny granskning har nå også fått støtte av daværende sjef for Brigaden Nord-Norge. Ulykken har ført til nye og mer omfattende sikkerhetsrutiner for vinterøvelser, og øvelser i rasutsatte områder. Troms fylkesting mener at det er i allmennhetens interesse å få vite om det er hold i de alvorlige påstander om at opplysninger ble hold skjult i den første granskningen. Dette også for å ta lærdom av denne tragiske ulykken og forebygge at slike hendelser skal skje igjen, het det i uttalelsen fra fylkestinget i mars.