23. april gikk de første ut i streik etter brudd i forhandlingene mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv i årets lønnsoppgjør. I Harstad var 13 ansatte ved Scandic Harstad og 3 ved Clarion Arcticus Harstad blant de første som gikk i streik i regionen.

Hotelldirektør Knut-Eirik Dybdal ved Scandic varslet tidlig at de risikerte å måtte stenge deler av hotellet etter at en tredjedel av arbeidsstokken fratrådte sine arbeidsplasser. Nå sier at han at de mandag stenger deler av hotellet og driver med 70 prosent kapasitet.

- Vi har prøvd å strekke oss så langt vi kan med de ansatte vi har. Men når man har folk i streik, må noen gjøre ekstra oppgaver, først og fremst lederne. Nå ser vi at det ikke går å holde full drift og gjør en liten reduksjon fra mandag av.

Han sier at situasjonen ikke er er god for gjester, ansatte eller byen.

- Mange bruker oss til konfirmasjoner i mai, men dette prøver vi så langt det går å få til. Etter hvert nærmer det seg festspill, men jeg håper man har løst situasjonen til da. Hotellene er viktige for hele næringslivet, så bra for Harstad er dette ikke, sier Dybdal.

Er verdt det

- Det er ingen som synes det er morsomt å være i streik. Samtidig er det ikke morsomt å være helt nederst på lista over lønnsstatistikken i dette landet. Man føler at det er verdt det, sier Tom Einar Karlsen i Fellesforbundet avdeling 53, Nordre Nordland og Sør-Troms.

Han bruker mye tid på å snakke med medlemmene som er i streik, og der får han høre at folk gir sin støtte til de streikende.

- Vi fikk allerede gode tilbakemeldinger fra dag en. Jeg gruet meg litt til hva folk skulle si, men de første reaksjonene var at det er på tide at man gjør noe for denne gruppen. Det er svært lite negativitet blant folk.

Streikevaktene har hittil fått blomster, sjokolade, pizza og andre gaver for å holde humøret oppe.

Streiken koster Fellesforbundet rundt 24 millioner kroner hver uke i bidrag til de rundt 5.000 medlemmene over hele landet som berøres.

- Men vi har en streikekasse på 1,9 milliarder kroner, så vi kan streike lenge, sier han.

Skeptiske

Fellesforbundets representant sier at man har vært skeptiske til at hotellene har holdt full drift til tross for at en betydelig del av arbeidsstokken har vært i streik.

Dybdal sier at man har holdt hjulene igang ved at ledelsen har trått til ekstra.

- Mange som utgjør den ene tredjedelen av våre ansatte som er i streik er ikke i 100 prosent stilling. Derfor har vi kunnet holde hjulene igang, sier han.

Ved siden av Scandic og Clarion, er det seks medarbeidere i streik ved Tjeldsundbrua kro - og motell. Ved Harstad Narvik lufthavn Evenes er rundt 10 medarbeidere i bedriften Selecet Service Partner tatt ut i streiken.

- Hvor lenge skal dere streike?

- Vi vet akkurat like lite som dere. Det har nok vært en viss kontakt mellom partene, men vi får ikke vite så mye før de er klare med en løsning. Vi håper det blir snart, for en streik er aldri hyggelig. Det går nok mest ut over de små selskapene og familiebedriftene. Thon og Stordalen kan nok ta et tap, men det er ikke like enkelt for de små, sier Karlsen.

De streikende krever høyere lønn for de som får minst samt retten til lokale forhandlinger.

- Olav Thon har sagt at lokale forhandlinger er et byråkratisk mareritt, men én dag i året må selskapet ha tid til å forhandle lønn med sine ansatte, sier Karlsen.