I november 2015 ble foreldre til de som har barn i barnehager i Harstad kommune invitert med på en brukerundersøkelse.

Der skulle de blant annet svare på i hvor stor grad de som foreldre er fornøyd med barnehagen. På spørsmålet scoret Holtet barnehage 5,8 poeng der 6,0 er maksimium poengscore.

Snittet for de private barnehagene i Harstad ligger på 5,5 poeng. De kommunale barnehagene ligger på 5,0 poeng. Gjennomsnittet for norske kommuner lå i 2014 på 5,2 poeng.

Flotte tall

- Jeg og de ansatte er glad for en slik tilbakemelding fra foreldrene. Brukerundersøkelsen er omfattende. Her har foreldrene svart på åtte forskjellige punkter, forteller Ingebrigtsen.

De ligger bra an på de fleste områder. Omsorg og trygghet for barnet gir Holtet høy score.

- Men vi kan også gå inn på en rekke punkter for å se på hva vi kan forbedre, sier hun.

Da sikter hun til noen områder innen brukermedvirkning. Der scorer det ned mot 5,3 poeng på noen svar.

Hun synes svarene er et viktig verktøy som ansatte og foreldre kan ta videre med i den daglige driften av den private barnehagen.

Undersøkelsen

I Holtet barnehage var det 79 foreldre av 127 som leverte sin besvarelse i brukerundersøkelsen.

Det ga en svarprosent på 62,2 prosent.

For det private barnehagene fikk de respons fra 414 foreldre av totalt 798 foreldre. De ga en svarprosent på 51,9 prosent.

I de kommunale barnehagene var det 804 foreldre av 1603 foreldre som svarte.

De ga en svarprosent på 50,2 prosent.

- Det kan være noe vanskelig å tolke svarprosenten helt slavisk. Det finnes foreldre som kan ha flere barn i en barnehage. De svarer kun for ett barn, sier Ingebrigtsen, om noen av avvikene som kan finnes i en slik brukerundersøkelse.

- Dette er første gang at vi som privat barnehage er med på en slik brukerundersøkelse i regi av Harstad kommune, forteller Ingebrigtsen.

Tidligere har en i barnehagen hatt jevnlige brukerundersøkelse til internt bruk blant foreldrene som har sine håpefulle der.

Lang fartstid

- Jeg tror samarbeidet mellom de ansatte og foreldrene er med på å styrke tilfredsheten til de som har svart.

- Jeg ser at vi på punktet respektfull behandling har et snitt på 5,8 poeng av 6 mulige, poeng, sier Ingebrigtsen

Hun har meget lang fartstid som styrer av Holtet barnehage.

- Det var i sin tid en foreldregruppe med styreleder Paal Sollien som etablerte barnehagen for 21 år tilbake. Jeg ble ansatt som daglig leder og styrer. Jeg var den gang med på å ansette de første medarbeiderne som jobbet her i barnehagen, forteller hun.

I 2016 er det 69 barnehageplasser ved barnehagen i Øvre Holtet.

Det er fem forksjellige avdelinger. Fra 0 til 3 år er de to avdelinger. Og de har tre avdelinger fra 3 år til 5 år.

Den ene er en uteavdeling. I Lavvo er det 11 barn i 5-årsalderen. Alle disse skal fra høsten av ha sin første skoledag. Natt til torsdag hadde flere av de eldste barna overnatting i barnehagen.

Medvirkning

En av årsakene til at de scorer høyt er foreldrenes medvirkning til barnas hverdag i barnehagen, mener hun.

- I eierstyret sitter det fire foreldre og to ansatte. I samarbeidsutvalget sitter det fem foreldre og fem ansatte. Dette er aktive formelle organ med høy grad av medbestemmelse, forklarer Ingebrigtsen.

Hun tror også på at det er viktig at en har avdelingsledere med pedagogisk utdannelse. Og at en rekke av medarbeiderne har gjennomført kurs ved Stangnes videregående som fagarbeidere. Totalt har de 20 årsverk i Holtet barnehage.

- Sammen med foreldrene har vi i løpet av ett år en rekke felles arrangement. Det er med på å øke kjennskapen til foreldrene, og det er også med på gi oss et bra arbeidsmiljø, mener Britt Ingebrigtsen.

Barnehagen scorer 5,8 poeng på alle sppørsmål om respektfull behandling..

Omstilling

I løpet av sensommeren er det 20 barn som slutter i barnehagen på grunn av skolestart.

- Dermed er det tatt inn 20 nye barn. Vi har fortsatt 20 barn på venteliste, forteller hun.

- Jeg merker også i år en økning i andelen av barn som skifter barnehage. Normalt ligger det på 2-3 barn i året hos oss. I år er det rundt 12-13 barn som kommer til oss fra andre barnehager, forteller Britt Ingebrigtsen.

Til tider har det vært tøffe økonomiske tider i denne barnehagen.

Hun er likevel glad for at de private barnehagene i Harstad kommune i dag får samme tilskudd som i de kommunale barnehagene.

Tidligere fikk de 85 prosent tilskudd per barn, der de kommunale barnehagene hadde 100 prosent tilskudd.

I dag må alle som har barn i barnehagen ha en andel på 3.000 kroner for å få sikret seg plass.

Markering

- Jeg er meget tilfreds med at vi scorer så bra i denne brukerundersøkelsen, sier Britt-

- Dette har jeg og de ansatte markert med en felles tur på Bark, forteller styreren i barnehagen på sørsiden av Harstad.

Barnehagen har også gode tall for uteområdene rundt barnehagen. Her scorer det 5,8 poeng, mens de scorer lavere på inneområdet.

Da vi stakk innom barnehagen var det svært rolige timer øverst i Sildreveien. Barna var på utflukt til nabobarnehagen i Breivika. Der var FMKN på besøk med sine instrumenter. Natt til onsdag overnattet uteavdelingen i barnehagen sammen med de andre ni på Kløverstua og Blåklokka. Styreren var med som våkenvakt.

SAMARBEID: - De ansatte er meget godt fornøyd med tilbakemeldingen fra foreldre i brukerundersøkelsen. 5,8 poeng av 6 er meget bra. Brukerundersøkelsen gir oss også muligheten til å se på at vi kan gjøre ting enda bedre, sier Britt Ingebrigtsen som i 21 år har vært styret for barnehagen i Øve Holtet i Harstad. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
STIFTET: - Jeg ble ansatt som daglig leder i Holtet barnehage for 21 år siden. Det er en privat barnehage der foreldrene er viktige bidragsytere til samarbeidutvalg og planlegging, forteller Britt Ingebrigtsen.