Jim Myrstad er klar i sin tale. Arkitekten er spesielt opptatt av Rikard Kaarbøs plass, som han mener er kjempeviktig som symbolverdi for et levende sentrum. Men han etterlyser mer.

Behøver magneter

- I sentrum må det være liv. Vi behøver derfor magneter som kan trekke folk til byen. Polet, Posten, nisjebutikkene, restaurantene og Grottebadet er eksempler på slike magneter, men i konkurransen mot de store kjøpesentrene så behøver sentrum mer. En oppgradering av Rikard Kaarbøs plass til et område som er attraktivt for folk flest, er derfor helt nødvendig. I dag er ikke området godt nok for noen, og derfor ikke et treffpunkt som folk bruker. Det er viktig at vi oppgraderer det området som skal være bærende for sentrum, sier Myrstad som ser for seg både torghandel, muligheter for servering og andre sørvistjenester.

Må ikke få sjokk

På vegne av foreningen Stien langs sjøen har han allerede tegnet ett utkast til hvordan fremtidens Rikard Kaarbøs plass kan bli, og nå har han videreutviklet sine første skisser. Han mener dette handler om hvordan sentrum skal overleve som et pulserende hjerte i Harstad.

- Vi ser nå en massiv utbygging av store kjøpesenter sør for byen. Disse vil fungere som støvsugere på sentrum. Dersom vi ikke foretar oss noe, er jeg redd for at vi om ikke lenge står ribbet tilbake. Det må ikke komme som et sjokk på oss at 10.000 kvadratmeter med butikklokaler står tomme om et år. Dette må vi forberede oss på, og vi må ta opp kampen, sier Myrstad som allerede opplever at folk som bor i sentrum må ta bilen når de skal handle.

- Vi må allerede ut av sentrum for å kjøpe ting som vi behøver i husholdningen, og jeg frykter at dette bare er begynnelsen. Det er et paradoks. Og spesielt miljøvennlig er det i alle fall ikke.

2 millioner

- Rikard Kaarbøs plass i Harstad, med sine fem gateløp som møtes, er unikt. Det fortjener å bli brukt mye mer. Men jeg er redd vi ødelegger mye dersom vi nå bruker tid og penger på å legge asfalt på brosteinen, sier arkitekten som har innhentet priser på skifer, og regnet litt på hva det kan koste å oppgradere området.

- Vi er fortsatt tidlig i prosjekteringen. Her har vi budsjettert med null kroner for landskapsplanleggingen som vi i Stien langs sjøen står for. Det har vi lovt at vi skal vi gjøre gratis. Vi har ennå ikke hatt kontakt med kommunen, så vi vet ikke eksakt hvilke krav, spesifikasjoner og egeninnsats de vil legge inn som kan gi kostnader eller fratrekk. Derfor må vi ta et forbehold om kostnader, men slik det ser ut nå, så kan 2 millioner se ut som et realistisk tall.

Han foreslår å ta opp brosteinen i to og en halv meters bredde fra de fem gateløpene og inn mot benkene i midten. Brosteinen erstattes med skifer som legges kant i kant. Da får man en slett flate som alle kan benytte. Ved inngangen til torgområdet, cirka 8-10 meter fra midten, foreslår Stien langs sjøen å plante fem store, stedlige trær. Og langs de nye skiferløpene kan det plasseres flere benker.

- Slik strukturerer vi området og gir det rom, noe jeg tror vil løfte hele Rikard Kaarbøs plass, sier Myrstad.

Rikard Kaabøs plass: Fugleperspektiv mot nordøst. Ill: Arkitekt MNAL Jim Myrstad
Rikard Kaabøs plass: Sett fra Rikard Kaabøs gate. Ill: Arkitekt MNAL Jim Myrstad
Rikard Kaarbøs plass: Sett mot Strandgata midtsommer i lunsjtida. Ill: Arkitekt MNAL Jim Myrstad.