XXL-ansatte får kontroll over varene de tre kundene fikk med seg ut. Foto: Øivind Arvola

Fredag morgen åpnet XXL landsdelens største varehus - i Harstad. Det var ventet en smule kaos på morgenkviten, men i og med at åpningen er lagt til en inneklemt, dag, var det rolig i trafikken på Seljestad.

Innenfor dørene til Sjøkanten senter hadde flere hundre stilt seg i kø - de tidligste var kommet midt på natten. Da klokka ble sju, var køen langt ned rullebåndene som fører opp til butikken.

Da hadde allerede tre stykker fått muligheten til å springe gjennom butikken og få alt de klarte å frakte med seg ut på ett minutt.

Rekorden ved en annen åpning har vært 85.000 kroner.

Susanne Helland passerte utgangen med armene fulle av jakker, og pustet tungt da hun hentet seg inn etter målpassering.

- Puuhh. Jeg hadde håpet å få med meg noen dyrere klær, men for all del – jeg er fornøyd med det jeg klarte å få med meg, sier hun. Jakkene leverte hun tilbake og fikk i retur et verdikort på 30.000 kroner, som var verdien av jakkene.

Roy Erik Henriksen sikret seg bukser, telt og diverse for en verdi av 45.000 og Patrik Ringberg løp rett til teknologiavdelinga og grep klokker for 17.000.

- Dette hadde jeg siktet meg inn på, og visste at disse varene lå helt inn mot kassaområdet. Derfor behøvde jeg ikke stresse mye, sier Ringberg.

Rekorden på en XXL-åpning er varer til en verdi av 85.000 kroner.

Publikum ble etter hvert sluppet inn i puljer, og det meste gikk sømløst, med litt kø ved de mest populære varene.

Forventet lettere kaos

Bjørn Ivar Mathiassen, avdelingsleder leder for Nokas Security i Tromsø og Hålogaland, var forberedt på lange køer da XXL fredag åpnet dørene.

I Harstad blir ansvarsområdet deres alt fra dirigering på parkeringsområdet og kødirigering inne i selve butikken, til trafikkdirigering ved behov på selve riks- og sideveinettet.– All erfaring tilsier at trafikkavviklingen og parkeringen kommer til å skape flaskehalser og sikkert også kaotiske tilstander. Dersom det samme antall kunder kommer til denne åpningen som tilfellene har vært ved tidligere XXL- åpninger, er det ikke usannsynlig at prognosene om rundt 25.000 besøkende over to dager også blir tilfellet i Harstad.

– Det vil utvilsomt komplisere trafikkbildet ytterligere, i tillegg til prosjektene som pågår knyttet til Harstadpakken. Derfor har vi en stund jobbet med konkrete planer rundt trafikkavviklingen.

– Vi vil også måtte bruke politiet dersom køene skulle bli ekstra lange på de mest trafikkerte innfartsveiene, samt sørge for god back-up sikkerhet slik at nødetatene til en hver tid har fri vei, sier han.

Alt til parkering

Også senteransvarlig Ketil Benjaminsen regner med utfordringer knyttet til trafikk- og parkeringsavviklingen under åpningsdagene.

- Alt av disponible arealer på vår egen eiendom vil bli prioritert brukt til parkering. Det inkluderer selvsagt også det nye parkeringshuset som har en kapasitet på mellom 250-300 biler. I tillegg er vi i dialog med eiere av omkringliggende arealer med tanke på å få benytte disse til parkering.

– Dessverre rekker vi ikke å ferdigstille alt av utearealer til åpningen, da store områder skal fylles opp og gruses før det legges asfalt. Dette vil nok ikke stå ferdig før åpningen av Coop Obs Hypermarked 9. juni, sier Benjaminsen, og legger til;

Offisielt 10. november

– Hadde vi fått bestemme ville kanskje det beste vært om alt åpnet noenlunde samtidig, men både Jula og XXL ønsket en tidligere åpning for å få med seg sesongsalget av blant annet sykler og gressklippere. Det var en del av kontraktsinnholdet, derfor har vi valgt å gjøre det på denne måten.

– Men den offisielle åpningen av hele senteret skjer ikke før 10 november. Da er alt av butikker på plass, i god tid før julesalget setter inn, sier han.

Selv om køen tidlig fredag morgen var så voldsom som ventet, fyltes butikken raskt opp av handlende. Foto: Øivind Arvola
PARKERING: Ketil Benjaminsen sier alt av disponible arealer blir tatt i bruk til parkering når XXL og Jula åpner. Foto: Andreas Isachsen
SIKKERHET: Avdelingsleder Bjørn Ivar Mathiassen(t.v.) og driftsleder Kristian Eilertsen i Nokas blir sentrale på åpningsdagen. Arkivfoto. Foto: Odd Leif Andreassen