Onsdag besøkte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) Hvalstad transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere i Asker. På transittmottaket presenterte de en ny lekkasje fra integreringsmeldingen som blir lagt fram for Stortinget neste uke.

Et av forslagene er å utvide integreringsprogrammet «Jobbsjansen». Dette tilbudet har hittil vært et tilbud for hjemmeværende innvandrerkvinner, men Listhaug og Solberg vil altså at dette tilbudet også skal gjelde mer i grunnskoleopplæringen.

Listhaug ønsker at «Jobbsjansen» skal utvides slik at innvandrerungdom skal få tilbud om et ekstra år på grunnskolen hvis det er nødvendig. Også de mellom 16 og 18 år som har sittet lenge på mottaket skal få tilbudet. Regjeringen legger frem 97 millioner kroner til «Jobbsjansen». Da Listhaug og Solberg presenterte forslag brukte de Harstad som et eksempel på vellykket integreringspolitikk:

– Vi må lære av dem som gjør det best, slår både Solberg og Listhaug fast og viser blant annet til Ålesund, som har innført 11. klasse for innvandrerungdom, og til Harstad, der innvandrere får arbeidspraksis og språkopplæring på kommunale sykehjem. Sylvi Listhaug har tidligere uttrykt på programmet Politisk Kvarter på NRK hvor viktig det er å gi innvandrere mulighet til arbeidspraksis for å lære seg det norske språket.

- Målet er at flere skal fullføre videregående opplæring. Jeg kan selv tenke meg hvordan det er å bli satt inn i et klasserom uten å kunne norsk, og du skal følge den ordinære undervisningen. Det mener jeg er feil å gjøre mot disse ungdommene. Vi vil at de skal lykkes, sier Listhaug til NTB.

- Tiltaket skal først og fremst gjelde ungdom med opphold i Norge. Men også de mellom 16 og 18 år som har sittet lenge i mottak, skal få et tilbud, sier Erna Solberg til NTB.