Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt 4. mai felles foretaksmøte for de fire helseregionene. Ett av hovedtema var oppfølging og iverksetting av Nasjonal helse- og sykehusplan i helseregionene.

Nasjonal helse- og sykehusplan ble lagt fram i november i 2015, og vedtatt av Stortinget i mars i år. Nå skal helseregionene og sjukehusa arbeide videre med å sette i verk planen.

- Helseforetaka skal utarbeide utviklingsplaner i tett dialog med kommunene og andre aktuelle aktører. Utviklingsplanene for de ulike sjukehusene må ses samlet og sikre det totale helsetilbudet i helseregionen, sa Høie.

Les også: Enige om sykehusplan

Samarbeid

Helse- og omsorgsministeren er opptatt av at små og store sjukehus i helseregionene må samarbeide.

- Vi skal skape pasienten sin helsetjeneste. For å få til det, må alle sjukehus samarbeide, dele fagfolkene sin kompetanse og lære av hverandre, sa Høie.

Regjeringa vil ha ei framtid med små og store sjukehus. Det gir befolkninga det beste tilbudet.  Alle pasienter skal ha rask behandling i nærområdet for de vanligste sjukdommene, og behandling på større sjukehus med spesialkompetanse ved alvorlig og komplisert sjukdom og skader.

- Det må vere ei klar oppgavedeling mellom store og små sjukehus, slik at alle gjør det de er best på. De små sjukehusa skal slippe å konkurrere om å bli kopier av de store. Vi ønsker at de skal vere best på de vanlige sjukdommene som folk trenger behandling for nært der de bor. De store sjukehusa må støtte opp under de mindre sjukehusa sin eksistens, sa Høie.

Stort akuttsykehus

I planen for Helse Nord skal etter planen Nordlandssykehuset Vesterålen bli et såkalt stort akuttsykehus, mens sykehuset i Lofoten skal bli et lite sykehus uten akuttkirurgi, blant annet.

Men hva innholdet til syvende og sist blir i alle sykehus i Helse Nord blir opp til foretaket selv.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie under Høyres Landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix