Aktor Geir Fornebo la ned påstand om ni års fengsel for tiltalte i sin prosedyre.

7. desember 2015 slo en 37 år gammel tyrkisk mann en iransk kvinne i hodet en eller flere ganger, og deretter skar/stakk han henne i halsen med en kniv slik at hun fikk et dyptgående og 10-12 centimeter langt kutt. Hun mistet ved dette mye blod, og ville formentlig mistet livet uten rask hjelp og medisinsk behandling.

- Hjalp ikke fornærmede

Fornebo forklarte at tiltalte visste at fornærmede var skadet, men bidro likevel ikke med nødvendig hjelp da fornærmede var livstruende skadet.

- Tiltalte kunne i det minste kastet fra seg kniven og tilkjennegi at han kunne bidra i bergingen. Det har sin hensikt å spørre om tiltalte hadde tenkt til å fullføre dette ute, sier aktor.

- Tiltalte unnlot å se hvordan tilstand fornærmede befant seg i, og yte hjelp. Det skjerper bedømmelsen av forholdene etter mitt syn.

Aktor trakk også frem at tiltalte kom illegalt inn i Norge ved det siste besøket i desember i fjor. Tiltalte hadde sterk tro på en felles fremtid med fornærmede, noe fornærmede ikke ønsket på dette tidspunktet, sier aktor i prosedyren.

Trodde ikke tiltalte

Aktor sier at han er sikker på at fornærmede ikke husker, eller ikke ønsker å forklare seg når tiltalte er tilstede.

I retten forklarte tiltalte at han ikke brukte kniven som ble beslaglagt i umiddelbar nærhet av der tiltalte ble pågrepet kvelden 7. desember i fjor. Han hevdet derimot at han sveivet en bordkniv mot fornærmede. Aktor trodde ikke på forklaringen.

- Det er helt umulig å påføre et menneske en slik skade med kniven som tiltalte mener han har brukt. Fornærmede forklarte to dager etter hendelsen at tiltalte sa at han skulle "ta halsen" hennes. Tiltalte brukte også baksiden av kniven for å slå fornærmede i hode, sier Fornebo.

- Ut i fra forklaringene kommer det frem at det lå i luften at tiltalte skulle foreta noe dramatisk. Fornærmede ba også om at tiltalte ikke skulle ta livet av sønnen.

Bistandsadvokat Roar Edvardsen la tirsdag ned et erstatningskrav på 200.000 kroner.

Ber om frifinnelse

Forsvarer Kjetil Krokeide ba om frifinnelse på bakgrunn av at tiltalte var bevissthetsforstyrret i gjerningsøyeblikket.

- Det tyder på at dette er en affekt handling. Når man er i sterk affekt tenker man gjerne ikke så mye. Påtalemyndighetens syn går ut på at tiltalte skal ha tenkt på dette over noe lengre tid, sier Krokeide.

- Hvis bordkniven som tiltalte mener han hadde brukt, ble brukt, vil ikke den være hensiktsmessig som drapsvåpen, sier forsvareren.

Sterk bevissthetsforstyrrelse

Tiltaltes forsvarer sier i sin prosedyre at det ikke fremkommer noen opplysninger om at det har vært en langvarig konflikt mellom fornærmede og tiltalte.

- Tiltalte har forklart at han har reagert på utsagn som kom fra fornærmede den aktuelle kvelden, og bekreftet at hun kom med slike utsagn. Det kunne virke provoserende for tiltalte. Tiltalte har hatt en sterk bevissthetforstyrrelse på gjerningstidspunktet. Man kan ikke utelukke at tiltalte har hatt psykotiske episoder, sier Krokeide.

- Hvis det er tvil om tiltalte har vært i en slik tilstand, så skal tvilen komme tiltalte til gode. Prinsipalt mener tiltalte at han har hatt en sterk bevissthetsforstyrrelse. Jeg ber om at tiltalte frifinnes, og om at tiltalte ikke betaler erstatningskrav i henvisning til at han ikke har noe å betale med.

Trakk tilbake kravet

Fornærmede trakk tilbake erstatningskravet.

- Jeg ønsker på det sterkeste at tiltalte frifinnes. Jeg ønsker ikke å få erstatning fra tiltalte, sier fornærmede i retten tirsdag.

Tiltalte sier til slutt i rettssaken at han ikke hadde til hensikt å gjøre noe da han holdt kniven i hånden.

- Dette var ikke planlagt, og skjedde bare spontant. Jeg fastholder på det jeg har forklart i retten.

Til Harstad Tidende forklarer aktor påstanden om ni års fengsel av tiltalte slik:

- Påstanden er grunnet i sakens alvor objektivt og subjektivt sett, og forankret i spesielt en dom i høyesterett hvor ni år ble idømt som påtalemyndighetene mener har klare likhetstrekk med denne saken, sier Fornebo, og fortsetter:

- Da legger jeg vekt på både handlingens farlighet. Jeg legger spesielt vekt på at tiltalte synes å ha hatt til hensikt å ta livet av fornærmede.