I løpet av de første fire månedene i år ble det riktignok eksportert noe mindre volum enn i samme periode året før, men prisutviklingen har ført til at verdien av eksporten er 5,9 milliarder kroner høyere.

– Dette skyldes stor etterspørsel og høy pris for den norske sjømaten, kombinert med en fortsatt gunstig valutasituasjon, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd.

Det er laks og ørret som bidrar sterkest til den kraftige eksportveksten. For laksen har snittprisen vært 56,81 kroner per kilo hittil i år, mot en snittpris på 41,89 kroner i samme periode i fjor.

Laks er fiskearten som det blir solgt desidert mest av til utlandet, hele 63,3 prosent av eksporten, mens torsk står for 12,9 prosent av eksporten. Ørret står for 4,5 prosent, men har økt kraftig, hele 117 prosent, i løpet av årets fire første måneder sammenlignet med samme periode i 2015.

– Vi ser også sterke tall for april, med en samlet økning på 35 prosent. Noe av forklaringen på det er den tidlige påsken og dermed få røde dager i april, sammenlignet med i fjor, sier Hanssen. (©NTB)