– Jeg har fått klager fra en del russ. Det har blitt slik at enkelte unngår sentrum der unger står klar med store mengder vann, sier hun.

– Det er irriterende og vi vet jo ikke om det bare er vann. De er mine russ og jeg vil at de skal kunne bruke buksene sine. Men blir de dynket i vann må de enten dra hjem og skifte eller gå i våte bukser hele dagen.

Klissvåte

Enkelte kan kanskje mene at dette er den berømte stormen i et vannglass og at en stråle eller to er noe russen må tåle. Det mener ikke russepresidenten.

– Det er et problem. Det er ingen enkeltstråle de får over seg. De blir helt klissvåte, sier hun.

Hvem som utsettes for «vannbad» er helt tilfeldig.

– De er nok på feil plass til feil tid, sier Solheim som synes det er synd, for hun mener det i sin tur går ut over unger på jakt etter russekort.

– Vi vil gjerne dele ut russekortene våre. Da er det trist at noen ødelegger. Og vi kan jo ikke gjøre noe med det - med oppdragelsen til ungene som gjør dette, sier Solheim.

Rolig russ

Russepresidenten for Heggen og Rå har ikke fått rapporter om problemer den andre veien, altså at russen går over streken. I hvert fall ikke i Harstad og Kvæfjord.

– Jeg er ikke informert om problemer med at russen forsårsaker problemer. Men vi fikk en del dritt da Harstad Tidende skrev om teiping og vanning av mindreårige. Saken var  ledsaget av et bilde av ei rødrussebukse. Det tolket mange som at det var vi som utførte det og vi fikk masse meldinger og kritikk.

– Jeg sendte ut melding til alle om at de må oppføre seg, men så viste det seg at teipingen ikke foregikk i Harstad, men på Leknes. Det burde kommet klarere fram, sier Kristina Solheim.

Hos politiet har de kun én ting å si om Harstad- og Kvæfjord-russen:

– Det er helt rolig russ, sier leder for ordensavdelingen, Oddmund Nilsen.