Fornærmede, en 38 år gammel kvinne opprinnelig fra Iran, forklarte i retten at hun og tiltalte er gift og har bodd sammen i fem uker - tre uker i Tyrkia og to uker i Norge.

Dommer Hans Edvard Roll opplyste at fornærmede dermed ikke har noe forklaringsplikt.

Fornærmede fortalte i retten at hun giftet seg med tiltalte i februar 2015 i Tyrkia. Giftemålet skal ha funnet sted hos Imamen, men dokumenter manglet og derfor ble det ikke et giftemål.

- Jeg traff tiltalte i Iran for flere år siden. Jeg reiste til Tyrkia for å treffe tiltalte i februar i fjor, sa fornærmede i retten.

Hentet tiltalte i Kiruna

Hun forklarer videre at hun har hjulpet tiltalte med besøksvisum til Norge, og en gang kom han på egen hånd. Begge anledningene var i 2015.

På spørsmål fra aktor om hun hjalp tiltalte å komme seg inn i landet i desember, svarer hun følgende:

- Jeg hentet han i Kiruna. Jeg spurte han ikke om han hadde lovlig innreise til Norge.

Tiltalte kom til Harstad 3. desember 2015 - fire dager før knivstikkingen skjedde i fornærmedes leilighet. Fornærmede og tiltalte bodde i samme leilighet i denne perioden.

Fornærmede bekrefter at hennes sønn var i leiligheten da hendelsen skjedde.

Så film

Hun forteller videre at hun har besøkt tiltalte i fengsel i juli 2014. Han ble satt i fengsel i hjemlandet.

- Før denne datoen har vi hatt jevnlig brev og telefonkontakt, og vært gode venner. Jeg kunne fortelle han alt mulig, så mye tillit hadde jeg til ham.

Fornærmede forklarer i retten følgende om hvordan hendelsen forløp:

- Det er veldig tungt å fortelle. Jeg kom hjem fra jobb klokken 17. Min sønn og tiltalte hadde laget pizza, og jeg kom hjem til dekket bord.

Senere på kvelden så fornærmede, tiltalte og fornærmedes sønn film sammen i leiligheten.

- Det var veldig koselig. Jeg er veldig glad i ham når han kommer til Norge. Jeg husker ikke hva som skjedde etterpå. Det er vanskelig, sier fornærmede.

Politiforklaring

Aktor leste hva fornærmede har forklart til politiet i et avhør som ble tatt på sykehuset, tre dager etter knivstikkingen.

- Fornærmede forklarer at hun reiste til Tyrkia for å besøke tiltalte i februar i fjor. Sjefen og kolleger hadde sagt at hun ikke skulle gjøre dette.

- 28. februar 2015 ble det ordnet til fest i Tyrkia, men hun synes det var galt for det skjedde så fort. Hun sa at hun og tiltalte ikke kunne sove sammen, og det gjorde ham sint. Med å sove sammen mener hun å ikke kunne ha sex, noe som var et stort problem for tiltalte.

Fornærmede hadde sagt i politiforklaringen at i fengsel i Iran hadde tiltalte blitt slått - noe som hadde ført til at han ikke kunne ha sex.

Ba tiltalte om å gå

Aktor sier at fornærmede har forklart til politiet at hun hadde bedt tiltalte om å gå.

- Hun sa til tiltalte at hun ville ha en mann hun kunne stifte familie med, noe tiltalte ikke kunne gjøre med sitt problem.

- Fornærmede hadde sagt at han skulle fortelle familien hans om det, og da sa tiltalte at han kom til å drepe henne. Hun fortalte at han følte seg lurt. Hun tenkte at det kanskje var noe galt med henne siden de ikke kunne ha sex.

I politiforklaringen har fornærmede forklart at hun hadde sagt til tiltalte at han ikke trengte å komme til Norge.

Knivstakk

Aktor forteller at fornærmede har forklart til politiet at hun gikk inn på badet, kom ut, og så at tiltalte byttet farge og visste da at det kom til å skje noe.

Fornærmede ga uttrykk for at hun ønsket at tiltalte skulle gå for det var bare en dag igjen til sønnen skulle reise. Hun var redd for å være alene med tiltalte, og ba ham om å forlate. Hun sa at hun kunne kontakte politiet, og da skal han ha nektet, og sagt at hun er hans kone.

I politiforklaringen sier hun at sønnen så at noe kom til å skje noe, og gikk på badet for å ringe.

- Hun hadde sagt til tiltalte at hvis han skulle drepe henne, måtte hun ikke drepe sønnen. Fornærmede sier at tiltalte sa at han skulle drepe henne.

- Hun forklarte at han slo henne i hodet to-tre ganger, og trodde at han skulle drepe henne ved å slå henne i hodet. Tiltalte sa at han kom til å skjære av henne halsen.

Trodde hun var ferdig

Aktor leser videre fra politiforklaringen:

- Han kom mot henne og holdt foran munnen hennes. Han sa at han skulle drepe henne ved å "ta halsen". Han klarer å skjære henne. Dersom hun ikke klarte å holde armen hans, så hadde han drept henne. Fornærmede har forklart at når hun så at tiltalte kom til å gjøre noe, så visste hun at hun var ferdig. Fornærmede ville komme seg fort ut av leiligheten. Ropte om hjelp, men ingen turte å komme. Hun fortalte at hun så at tiltalte kom ut av leiligheten med kniven og gikk fra stedet.

- Hun så ikke sønnen sin, og trodde han var drept. Hun har forklart at hun er muslim i hjertet, men praktiserer ikke dette aktivt. I dag er hun fri og gjør som hun vil.

- Hun ville ha et barn til og han kunne ikke gi henne dette. Hun sier at han har sagt at hun har bodd i mange år i Norge og sikkert har hatt sex med andre menn.

- Hun forklarte at hun ikke visste hvor tiltalte hadde kniven fra.

Etter at aktor hadde lest opp politiforklaringen, sier fornærmede i retten at hun ikke husker hendelsen 7. desember.