Knivstikkingen på Stangnes er for retten i tre dager i Trondenes tingrett. Mandag startet forhandlingene, men de ble etter kort tid utsatt. Bakgrunnen for utsettelsen var at tiltalte, en 37 år gammel tyrkisk mann, ønsket å snakke i retten på sitt morsmål kurmanjî.

Tirsdag morgen forklarte tiltalte seg i retten. 37-åringen er tiltalt for drapsforsøk.

I innledningsforedraget erkjenner tiltalte ikke straffskyld, men erklærte seg syk i gjerningsøyeblikket. Han sier følgende i retten:

- Jeg har brukt kniv, men det er ikke min skyld. Jeg var ikke bevisst. Det var ubevisst det som skjedde. Jeg har fortalt domstolen og politiet om denne kvelden. Jeg var syk den dagen. Jeg hadde mistet bevisstheten.

Det var 7. desember 2015 at mannen slo fornærmede i hodet flere ganger, og deretter stakk/skar han fornærmede i halsen med en kniv slik at hun fikk et dyptgående og 10-12 centimeter langt kutt. Hun mistet ved dette mye blod, og ville formentlig mistet livet uten rask hjelp og medisinsk behandling.

Utelukker at tiltalte psykotisk

En lege som er spesialist innen psykiatri forklarte seg som et sakkyndig vitne i Trondenes tingrett tirsdag. Vitnet sier at mannen som er tiltalt for drapsforsøk ikke er psykotisk etter å ha gjennomført undersøkelser, og anses som strafferettslig tilregnelig.

- Tiltalte virket preget og nedtrykt av situasjonen. Han gråt ved et par anledninger. Jeg mener det er en normal krisereaksjon.

Forvsarer Kjetil Krokeide stilte spørsmål til vitnet om tiltalte har fortalt at han har hørt stemmer i hodet.

- Nei, det har ikke tiltalte sagt noe om. Det trenger ikke å være et tegn på at man er psykotisk.

Tiltalte forklarte i retten at han har hatt flere anfall. I retten forklarte tiltalte at han tidligerer har vært fengslet i ti år i Tyrkia og Iran på grunn av politiske handlinger. I Iran ble han torturert, og gjennomførte en sultestreik over 40 dager i Tyrkia.

- Han har hatt opplevelser som kan besrkivers som psykotiske, men ikke noe som sier at han har vært psykotisk over tid, sier vitnet.

Forsvarer sier i retten at tiltalte har sett en person i fengselet som han selv vet ikke er virkelig.

Det sakkyndige vitnet konkluderer med at tiltalte ikke fremstår som psykotisk.

DNA

Tiltalte forklarte at kniven som ble beslaglagt ikke var den han brukte mot den 38 år gamle kvinnen 7.desember i fjor.

Han viste frem en vanlig bestikkniv som han fotalte at han hadde viftet med mot fornærmede. Tiltalte husker ikke om han tok med seg denne kniven ut fra leiligheten.

Fornærmede sier i retten at hun ikke har en slik kniv hjemme.

Det er beslaglagt en kniv som ble funnet i umiddelbar nærhet av der tiltalte ble pågrepet. Ifølge undersøkelser gjort av Kripos var det ikke blod på kniven, men DNA fra tiltalte og fornærmede. Kniven ble funnet i løssnø - 60-90 minutter etter at tiltalte ble pågrepet.