Det sa ordfører Svein Erik Kristiansen, da han orienterte kommunestyret om fylkesmannens rapport etter et tilsynsbesøk 1.mars i år. Konsekvensen av tilsynet kan bety en brå slutt på turene for avgangsklassen ved Liland skole har hatt til Auschwitz med ”De hvite bussene”.

- Jeg kan ikke si hva jeg følte da jeg leste brevet fra fylkesmannen første gang.

- Men jeg ble først og fremst sinna, dernest ble jeg lei meg på vegne av elevene som gjennom en årrekke har jobbet på dugnad for å få denne turen, sa Kristiansen.

Ordføreren lover fylkesmannen kamp.

- Uforståelig

- Dette går ikke an. Det er ingen som må betale for turene. Gjennom alle år har disse vært gratis for alle. Det har sågar vært sendt ekstra ledsagere med for dem som har hatt behov for det. Det er derfor helt uforståelig at fylkesmannen varsler innsigelse mot turene.  Denne saken kommer opp i det første formannskapsmøtet, onsdag 4.mai, sier Kristiansen.

Han utelukker ikke at kommunen kan komme til å søke om juridisk bistand i denne saken.

- Dette er bare fullstendig uakseptabelt av fylkesmannen. Vi kan ikke finne oss i et eventuelt pålegg om å stanse den fine praksisen, som har vært gjennomført i mange år, sier Kristiansen.

Rådmann Steinar Sørensen stiller seg også uforstående til rapporten, som han fikk i forrige uke.

- Jeg er forundret over mye i denne rapporten. Men den ytterste konsekvensen blir at turene blir stoppet med øyeblikkelig virkning, sier Sørensen.

Rådmannen understreker at turene er fullstendig foreldrestyrt og at de ikke har noe med skolen og kommunen å gjøre. Ingen av lærerne er med på turene. Det deltar heller ingen av skolens ansatte i planleggingen og gjennomføringen av turene. Turene er fullstendig foreldrestyrt, ikke bare i navnet, men også i gavnet.

Kommunal støtte

Fylkesmannen stiller seg derimot spørrende til dette. I tilsynsrapporten heter det at kommunen gir 2.500 kroner i støtte til turene, og at dette har vært gjort gjennom mange år. Her reageres det på at uttrykket ”skoletur”, kommer fram flere ganger i søknaden om støtte fra formannskapet. I denne søknaden forekommer ikke uttrykket ”Foreldrestyrt”, påtaler fylkesmannen. Dette ser de på som et bevis på at det er snakk om en klassetur i skolens regi.

Fylkesmannen reagerer også på at formannskapet krever en rapport fra elevene etter turen, der de forteller om opplevelsene de har hatt. Dette mener fylkesmannen er et krav om gjenytelse, og at kommunen dermed er involvert i turen.

Søkt problemstilling

I sitt tilsvar hevder rådmannen at dette er en søkt problemstilling.

- Det må være grenser på hva man skal forlange av juridiske spissfindigheter skoleelever skal ha kunnskap om når de skriver en søknad, heter det fra han.

Sørensen avviser også at rapporten etter turen ikke kan tolkes som en gjenytelse.

- Tilskuddet er en vanlig påskøyt fra det offentlige til allmennyttige formål. Det er helt vanlig at man ber om en rapport etter et gjennomført tiltak som man søker om støtte til. Dette er også gjort her, heter det fra rådmannen.

Ulovlig permisjon

Fylkesmannen mener skolen bryter med loven når de gir en gruppe elever fri for å dra på tur, slik de gjør her. Det reageres også på at elever, som av en eller annen grunn ikke ønsker å delta på turene, må møte til undervisning på skolen mens de andre er på tur.

Det mener rådmannen er en selvfølge.

-Ellers bryter vi loven om skoleplikt, heter det fra han i tilsvaret.

Da turene ikke er en del av skolen, må den enkelte elev søke om fri fra skolen for å delta på turene. Det har vært praksis at rektor har innvilget søknadene.

Lovbruddet består i at man ikke kan gi en gruppe elever fri. Lovens hensikt med å gi rom for å gi elever fri etter søknad, gjelder enkeltsøknader og ikke grupper, slik som på Liland.

Lang tradisjon

Turene med ”De hvite bussene”, har vært gjennomført i en årrekke. Foreldre og elever har hatt 17-mai kafeer og ellers stått for servering under offentlige sammenkomster gjennom mange år. De har også drevet på med flaskeinnsamlinger og har finansiert turen på denne måten. Gjennom flere år har det også vært et overskudd, som de har gitt til sansehagen, med sykehjemmet.

- Det er derfor ikke snakk om at noen ikke har kunnet være med på grunn av dårlig økonomi, sier Sørensen.

PROVOSERT: Ordfører Svein Erik Kristiansen (tv) og rådmann Steinar Sørensen var begge både provosert og oppgitt over fylkesmannens tilsynsrapport fra Liland skole. Foto: Hans Viktor Øye Foto: Hans Viktor Øye