Listhaug var mandag på dagsbesøk i byen, der hun innledet et tett program med et timelangt besøk på Harstad Mottak. Her fikk en lydhør og nysgjerrig minister grundig informasjon fra daglig leder Eli Skoglund og styreleder Tor Einar Svendsen om driften ved mottaket, og der ulike utfordringer som blant annet lengeværende asylanter, returordningen og den nært forestående integreringsmeldingen ble diskutert.

Utrolig innsats

Men aller mest imponert lot det til at Listhaug ble over frivilliginnsatsen som blant andre Sanitetsforeningen, Røde Kors og Redd Barna stod for.

– Disse foreningene gjør en utrolig innsats for å aktivisere alle asylsøkerne. Alt fra 17.- mai- og julearrangement, til aking i kirkeparken, turer i skog og mark, eller en tur på kino eller i Grottebadet, forteller daglig leder Eli Skoglund.

Lært mange å strikke

– Røde Kors og Sanitetskvinnene har sogar lært mange å strikke blant annet to rette og to vrange med fire strikkepinner, noe som slett ikke er enkelt, kom det fra Liv Styrvoll i sanitetskvinneforeningen, som benyttet anledningen til å overrekke Listhaug en bokgave som minne fra besøket i byen.

– Det er helt utrolig å høre at dere yter denne enorme innsatsen uten å motta en eneste krone fra kommunen som takk for jobben dere gjør, sa Sylvi Listhaug.

Skylder bakmenn

Listhaug ble overrasket da hun fikk høre av Tor Einar Svendsen og Eli Stenhaug at det sitter personer ved Harstad Mottak som har ventet på retur til hjemlandet siden mottaket åpnet høsten 2008.

– Det er mange elementer knyttet til returer. Noen ønsker ikke å reise hjem da beløpet de blir tilbudt for å reise bare er en brøkdel av det de har betalt for å komme seg hit. De skylder altfor mye til bakmennene til at de rett og slett ikke tør å dra hjem. Andre trenerer hjemreise i håp om at de til slutt får innvilget permanent opphold, noe som i mange tilfeller kan ta flere år, fortalte Svendsen og Stenhaug.

Enormt potensial

– Trenering er ingen god løsning da dette vil sende signaler om at bare du sitter lenge nok som asylsøker får du til slutt opphold, Det ønsker vi ikke skal skje, svarte Listhaug og la til;

– Når det gjelder utfordringene vi står overfor knyttet til enslige mindreårige asylsøkere, er vi helt nødt til å foreta innstramminger samt stille krav til disse.

– Potensialet er helt enormt i forhold til hvor mange som kan komme hit fra denne gruppen dersom Norge ikke har samme regelverk som for eksempel både Danmark og Sverige har, sa hun før hun til slutt kort kommenterte spørsmålene knyttet til integreringsmeldingen.

– Jeg skjønner at dere er spente på innholdet i den, men der må dere nok vente til i slutten av mai før dere får vite noe mer, var Listhaugs korte svar.