Lørdag var det åpning av det nå mer romslige huset. Ungdomslaget Haapet på Sandstrand har nådd en ny milepæl etter at grendehuset ble utvidet til omkring 600 kvadratmeter.

Hele bygda gleder seg over det flotte forsamlingslokalet, og for leder i ungdomslaget, Stig Losvik, var innvielsen av det nyrestaurerte grendehuset et høydepunkt.

Dristig prosjekt

– Det var mange som uttrykte sin skepsis da vi begynte å sysle med tanken om en betydelig utvidelse av grendehuset. Dette går aldri, det blir for kostbart og er et for stort dugnadsprosjekt for ei lita bygd, var noen av kommentarene. Jeg må innrømme at også jeg var litt skeptisk, men vi trengte et større forsamlingshus i denne delen av kommunen, og dermed begynte ballen å rulle. I 2011 fikk vi 766.000 kroner i spillemidler, og sommeren 2015 startet vi byggearbeidene. Bygdefolket har vist en fantastisk dugnadsånd, og resultatet av 3500 dugnadstimer ser vi i dag. Huset, som i utgangspunktet var 300 m², har blitt utvidet til det dobbelte.

God økonomi

- Vi har fått to scenegarderober og to toaletter bak scenen, kjøkkenet har blitt utvidet og mer moderne, og garderobene har blitt større. Nå er huset klart til å ta imot store arrangementer som konserter og teaterforestillinger, og også tøttene vil få bedre plass til sine tøttekvelder. Siden vi sendte inn søknad om spillemidler i 2007, har det vært en betydelig prisstigning på materialer, og vi har derfor sendt en ny søknad. Inntil videre har privatpersoner lånt oss midler slik at vi kunne få dette prosjektet i havn. Når vi får spillemidlene som vi regner med og momsen blir tilbakebetalt, vil vi være gjeldfrie, sier Losvik.

Kulturinnslag

Til innvielsesfesten hadde ungdomslaget dekket på til 96 personer, deriblant ordfører Helene Berg Nilsen som fikk æren av å sage over lekteren for å markere åpninga. Sandstrand skolekorps spilte, og kvelden bød ellers på en rekke taler og kulturinnslag. Blant annet dukket bygdegruppa «Midt i blinken» opp med sin tolkning av begrepet dugnadsånd, og familien Torbergsen serverte en blodfersk grendehussang.

Sandstrand Grendehus har en interessant historie som startet med to tyskerbrakker allerede i 1941. Etter krigen kjøpte Sandstrand Røde Kors brakkene av Finmarkskontoret, og de ble da brukt til boligformål. Fra 1960 ble bygningen innredet til gamlehjem med plass til 19 beboere. I 1981 ble det nye aldershjemmet tatt i bruk, og i 1982-1983 leide Harstad kommune de gamle lokalene mens Fagerlia sykehjem ble restaurert. I tillegg har bygget vært brukt til skolelokaler for både framhalds- og realskole. Midt på 1980-tallet fikk UL Haapet en leieavtale med Sandstrand Røde Kors på 49 år, og restaurerte bygget slik at det også fikk en festsal. I forbindelse med den siste utvidelsen har ungdomslaget tegnet en ny langtidsavtale med Sandstrand Røde Kors som fortsatt er den formelle eieren av bygget.

FORNØYD: Leder i UL Haapet, Stig Losvik, rakk ikke å gå igjennom hele dugnadsregnskapet i talen sin. Foto: Per Jan Pedersen
INNVIELSE: Nærmere ett hundre gjester var til stede under den offisielle innvielsen. Foto: Per Jan Pedersen
DUGNADSÅND: «Midt i blinken» synliggjorde dugnadsånden på sin egen måte. Foto: Per Jan Pedersen
ACAPELLA: Familien Torbergsen serverte en rykende fersk grendehussang. Fra venstre: Ann-Lisbeth, Sigurd Magne, Liv Marit og Arne Kristian. Foto: Per Jan Pedersen