Harstad: Stålhallen var et resultat av et ønske om å konkurrere innenfor nybygg av båter innendørs. Produksjon utendørs, med vinter og snø bortimot halve året, ble ansett å være for vanskelig.

Høsten 1973 var det enighet i verkstednæringa om prosjektet, som ble anslått å koste 20-25 millioner kroner. Da hallen sto ferdig hadde den kostet 50 millioner kroner.

Motstand

Men planene møtte massiv motstand blant beboerne i området. De mente det ville bli mye bråk og trafikk, og at en hall ville forringe miljøet. De følte at kommunen ikke ivaretok dem. Det fikk daværende ordfører Arnljot Norwich til å ta til motmæle. Han mente at vitale samfunnsinteresser måtte settes foran bomiljø.

9. oktober 1976 sto Stålhallen klar til innvielse. Hallen med en produksjonsflate på 4500 kvadratmeter og største høyde på 28 meter, ble åpnet med pomp og prakt av kommunalminister Leif Aune med rundt 280 spesielt innbudte gjester til stede.

Arbeid og fest

Høydepunktet for virksomheten i Stålhallen var utvilsomt byggingen av hurtigruteskipet Vesterålen, tilhørende Vesteraalens Dampskibsselskap. Det ble sjøsatt i februar 1983.

Tidene har endret seg og de siste ti årene har hallen huset Hålogaland Industrier som nå har flyttet til eget bygg på Mercur. Etter at industrivirksomheten ble borte har Brunosten stått ganske ubrukt, bortsett fra da Kulturrådet avholdt sin jubileumssamling i Harstad i november 2015. Da ble hallen omgjort til festhall .

Men nå er det ikke lenger behov for Brunosten. Området skal gi plass til Statoils nybygg, parkeringshus og uteområder. Derfor skal den 4500 kvadratmeter store hallen demonteres. Brunosten er høvlet helt ned i løpet av drøye to måneder.

Kilde: Boka «Nordnorsk - og for egen maskin» om verkstedindustrien i Harstad av Jon Gulowsen

HØYDEPUNKT: Hurtigruteskipet Vesterålen ble høydepunktet for virksomheten i Stålhallen.
SERVICE: I 1986 var supplybåten Viking Boy inne til service på Kaarbø-verkstedet. Dette var et fartøy eid av rederiet Eidesvik på Bømlo. Foto: Magne Olsen
FEST: Middagen i tilknytning til åpningen ble servert i Brunosten, akkurat som da Kulturrådet hadde stor festaften i Harstad i november i fjor. Foto: Øivind Arvola
GRUNNSTEIN: Her legges grunnsteinen for det nye Statoilbygget, som sammen med parkeringshus og uteområder vil oppta plassen der skroghallen ligger. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola, oivind@klar.no
SILUETT: Kommunalminister Leif Aune innviet stålhallen ved å starte en programmerbar brennermaskin for stålplater. Det han ikke visste var at maskinen var programmert til å lage en siluett av ham - tegnet av Pedro i VG.