Sjøen er i utgangspunktet allemannseie. Den største utfordringen med økt bruk er imidlertid forsøpling og forurensing i sjø, skjærgård og strandsone. Årlig havner nemlig 36.000 tonn søppel i norske farvann, ifølge tall fra Hold Norge Rent. Store deler av søplet faller til bunns, mens kun en mindre del er synlig for det blotte øye.

Siden 2011 har Hold Norge Rent arrangert en nasjonal strandryddedag, og i år er denne aksjonen satt til 7. mai.  Talsperson for Miljøpartiet de Grønne Harstad, Aurora Bårdsen Nielsen, og leder for Harstad Senterparti, Alf Fagerheim, oppfordrer folk til å delta.

– Man kan rett og slett finne seg en strand eller ei fjære og plukke søppel i, sier Fagerheim.

Registreres

Aksjonen må meldes inn til Hold Norge Rent. Derfra vil registreringen bli sendt til kommunen.

– Man kan ta kontakt med kommunen for å få utstyr for å rydde. Kommunen er også pliktig til å hente søpla gratis, sier Fagerheim.

Senterparti-politikeren har deltatt på aksjonen flere ganger før. Han synes ikke engasjementet for strandryddedagen er særlig stort i byen.

– Det er mye større enkelte områder sør i landet. I vårt område kan vi bli mye flinkere.

Seks søppelsekker

Miljøpartiet de Grønne Harstad er arrangør for aksjonen i Harstad. Bårdsen Nielsen forteller at det vanligvis er mye søppel som ligger slengt i fjæra.

– Vi har hatt noen dugnader tidligere. Ett år fylte vi seks fulle søppelsekker med skrot etter rydding i Trondenesfjæra. Vi fant også en lenestol og andre store ting, sier hun, og fortsetter:

– Søplet som vi ser i fjæra er egentlig bare småtterier i forhold til hva som finnes i havet. Vi ønsker å være med på å øke bevisstheten rundt det å kaste søppel generelt i naturen.

Fagerheim understreker at alle har et ansvar for felleskapet og miljøet.

– Søppel i sjøen og på strendene er det vi kaller herreløst avfall. Det betyr at hver enkelt kommune har ansvar for å legge til rette for at marint søppel blir tatt imot og håndtert ved dugnader og innsamling fra private, lag og foreninger.

På toppen

Både Harstad Senterparti og Miljøpartiet de Grønne Harstad har marint forsøpling i sitt partiprogram. Politikerne oppfordrer alle til å delta på strandryddedagen.

Ifølge Fagerheim er Norge på toppen i Europa i mengde søppel som blir samlet langs kystlinja.

– Samtidig så er vi også på topp i antall folk som er med å rydde, og antall aksjoner. Det er også fullt mulig å plukke søppel andre dager i løpet av våren, sommeren og høsten, sier Fagerheim, før Bårdsen Nielsen legger til:

– Vi håper selvfølgelig at flest mulig blir med. Vi inviterer alle i byen til å delta på denne dugnaden, også de andre partiene i Harstad.