harstad: 1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag for å vise arbeiderklassens styrke, og føre fram viktige saker for arbeidsfolk. Laila Benjaminsen, leder for LO i Sør-Troms, mener dagen er viktigere enn noen gang sett i lys av alle oppsigelsene det siste året, spesielt i oljenæringen.

– Forsvaret i Harstad er også rammet. Vi vet ikke hva som kommer til å skje, men det vi vet er at store endringer er på vei. 1.-mai er mer aktuell i år enn noensinne. Sør-Troms blir hardt rammet. Aibel og Statoil har sagt opp folk, og mange yrker sliter, sier Benjaminsen.

Labert oppmøte

Det virket derimot som om flertallet av byens befolkning brukte dagen til andre ting. For det var glissent på torget da det hele skulle markeres med 1. mai-tog og appeller.

– Det er fantastisk at de som kommer hit stiller opp, men jeg skulle ønske at flere skjønte at man burde bry seg om denne dagen. Man kan ikke sitte på rumpa å se at ting endrer seg, sier Benjaminsen.

Hun oppfordrer folk til å ta del i samfunnsdebatten.

– Folk må være våken nå. Vi vet ikke hva kommunesammenslåingen vil si for arbeidsplasser og arbeidslivet. Det skjer så mye i Norge i dag at folk må i alle fall bry seg litt.

Rekordstor ledighet

Hovedparolene til LO under årets 1. mai-markering var heltid og likelønn, og arbeid til alle.

– Nå har vi en rekordstor arbeidsledighet. Det er forferdelig for alle som rammes. Det går utover et helt samfunn, og forplanter seg i hele Norge, sier Benjaminsen, og legger til:

– Vi er nødt til å jobbe for at folk skal få arbeid, og ikke minst en lønn å leve av.

Kvinner og menn har heller ikke lik lønn i dag, mener lederen for LO i Sør-Troms.

– Heter du Per så får du mer enn Kari. Sånn skal det ikke være når man utfører samme jobb.

Hun peker blant annet på et kvinnedominert yrke som pleie og omsorg der mange kvinner ikke har full stilling, og langt fra en lønn å leve av.

– I dagens samfunn der enkelte blir alene har man ikke lønn til å forsørge seg selv og barna. Det er fortvilende. De som ønsker å jobbe fullt må få muligheten til det.

Hovedtaler

Elin Jørgensen var årets hovedtaler under 1. mai-markeringen i Harstad. Jørgensen er varaordfører i Tromsø, og sitter i kommunestyret for Rødt.

Hun er fra Grytøy, og har trådt sine barne- og ungdomssko i Harstad. Jørgensen forteller at det er stor stas å være årets hovedtaler i Harstad.

I appellen trakk hun også frem handelsavtalene TTIP og TISA.

– Samarbeidspartiene i Tromsø hegner om at offentlig virksomhet skal være offentlig. Hvis disse handelsavtalene blir innført, vil det gjøre det umulig å ha den norske velferdsmodellen som er god og rettferdig, og offentlig i stor grad.

– Denne avtalen er hemmelig, og det vites lite om den. En hver av oss burde være opptatt av å jobbe imot det som skjer der - nettopp for å beholde landet vårt som et demokratisk, fungerende og rettferdig land for alle med en stor grad av offentlige tjenester.

– Lang vei å gå

Varaordføreren i Tromsø mener 1. mai er en viktig dag for alle.

– Dessverre, får man si. Det burde vært slik at det ikke var behov for en slik markering, og at alt var i orden. Slik er det ikke. Vi har kommet et stykke på vei, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Jørgensen, og fortsetter:

– Vi må være på alerten for å passe på at rettigheter ikke blir tatt ifra oss. Det vil føre til svekkelser både innenfor demokratiet og kommunal velferd.

Jørgensen var også i Kvæfjord og holdt internasjonal appell. Hun var ikke spesielt imponert over oppmøtet på toget i Harstad.

– Noen bryr seg, mens andre kanskje tenker at noen tar seg av den jobben. Jeg oppfordrer folk til å delta i samfunnsdebatten. Sammen er vi sterke.

TOG: Færre enn i fjor deltok i årets 1. mai-tog i Harstad. Toget ble ledet fra toget, forbi Rådhuset og videre gjennom Storgata til sentrum igjen. Foto: Åse Hjelvik Foto: Åse Hjelvik
Laila Benjaminsen er leder i LO Sør-Troms. Hun mener flere burde ta del i markeringen av 1. mai. Foto: Åse Hjelvik
Elin Jørgensen, varaordfører i Tromsø, var årets hovedtaler under markeringen av 1. mai i Harstad. Foto: Åse Hjelvik