Dette kom frem da planutvalget onsdag ble orientert av administrasjonen om saksbehandlingsprosessen i forbindelse med byggingen av boligen.

– Svært dårlig jobb

I vurderingen skriver rådmann Hugo Thode Hansen og enhetsleder Jan Inge Lakså blant annet:

– Saken har blitt komplisert og rotete. Ansvarlig søker(Eidissen Bygg AS, red. anm.) har gjort en svært dårlig jobb, og virker ikke å ha kunnskap om dette ansvarsområdet.

– Når man i ettertid betrakter saken, burde ansvarlig søker vært erstattet med et annet foretak og kommunen kunne styrt saken med strammere tøyler.

Tilgivelse i etterkant

I debattene som fulgte etter redgjøringen rettet nok en gang Senterpartiets Birger Theodorsen kraftig kritikk mot kommunens håndtering av denne saken.

– Vi har for mange av denne type saker der for dårlig oppfølging og kontroll underveis går igjen. Det eneste vi som kommune kan gjøre er å sørge for tett oppfølging og kontroll av byggesøknader. Vi kan ikke lenger fortsette å komme i etterkant å vurdere søknader i den skala vi er kommet til nå - det gir et helt feil signal utad.

–Derfor utfordrer jeg rådmann og enhetsleder på følgende- dersom det er ressurser det står på må man heller bruke disse underveis på kontroller fremfor å brukke ressurser i etterkant på å behandle dispensasjonssøknader.

– Det er ganske alvorlig når vi ser i stadig flere saker at det bygges først, og ber om tilgivelse i etterkant. Det må det bli slutt på, mener Theodorsen.

Enkeltsaker

– De sakene vi har hatt nå i år er forferdelige saker. Men det er viktig å påpeke at dette er enkeltsaker, hevdet Jan Inge Lakså.

– Bildet er ikke så trist. Når vi ser den store byggeaktiviteten som pågår her i Harstad så har vi en profesjonell konsulentbransje og foretak som gjør en svært god jobb. Her er likevel noen enkeltsaker som går fullstendig ”på skogen”, men i det store så fungerer dette systemet greit. Når man ser på det antall saker vi behandler er det særdeles få som går galt, men det er ingen tvil om at disse trekker sinnsykt med ressurser, sa Lakså.

Eidissen Bygg begjærte seg konkurs 18. april. Harstad Tidende har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med daglig leder Pål Eidissen for en kommentar på kritikken som rettes mot Eidissen Bygg, uten å lykkes.