Da hun jobbet i Polen likte hun å ha det kaldt på kontoret, selv midt på vinteren luftet hun.

- Du må flytte til Norge, sa en kollega av meg og begynte å le. Vedkommende visste ikke at jeg hadde lyst til å besøke Norge, sier Ruszczak-Winkowska.

Agnieszka ble derfor veldig glad da hun fikk invitasjon til å komme til Norge fra en svoger som bodde i Bergen.

Turen og de økonomiske problemer hun slet med, fikk henne til å vurdere å reise ut.

- Det var en rask og spontan avgjørelse. Jeg solgte alt som jeg ikke trengte, leide rom i Norge ved bruk av internett, pakket og reiste til Fredrikstad.

- Jeg visste at det ikke ville bli enkelt, men jeg sto på for å få meg arbeid. Hver dag syklet jeg cirka 20 kilometer rundt i området på jakt etter jobb, sier hun.

Til slutt fikk hun arbeid på en fiskefabrikk i nærheten av Trondheim. Der skaffet hun også jobb til sønnen. Men sønnen lengtet tilbake til Polen og valgte å reise hjem.

Facebook-gruppe

Agnieszka var nå alene i det vakre men fremmede landet. En dag var hun innom nettsiden polishhearts.com, en portal for mennesker fra Polen som bor utenfor landet. Slik ble hun kjæreste med Krzysztof. De giftet seg for tre år siden, og bor sammen i Harstad.

- Min mann er herlig, vi har mye til felles. Vi er veldig glade i Norge, vi elsker klimaet og naturen. Derfor har vi spikertelt på Tjeldøya, og trives godt der på fritiden.

Den polske kvinnen vet hvor store muligheter internett gir, derfor har hun etablert en facebookgruppe som heter ”Polacy w Harstad” - polakker i Harstad.

- Det eksisterer allerede slike grupper i Oslo og Tromsø, så hvorfor ikke i Harstad? På denne måten kan vi utveksle erfaring, informasjon og av og til selge noe, sier Ruszczak-Winkowska.

Gruppen har 43 medlemmer, men blir større for hver dag.

Jobb på båt

Agnieszka er ansatt på båten Strønstad. Hun hjelper til med å organisere båtturer, er ansvarlig for mat, kundebehandling og mye mer.

- Hun er dyktig, pliktoppfyllende og flink med turistene. Jeg vil ha flere som henne, sier Petter Dragøy, som er sjefen hennes.

Ruszczak-Winkowska føler at hun nesten har fått drømmejobben.

- Jeg elsker dette arbeidet fordi det gir meg inntekter, samtidig som jeg får sett mange severdigheter. Dessverre er dette bare en sesongjobb, sier hun.

Matvogn

Agnieszka Ruszczak-Winkowska liker å lage mat. Derfor planlegger hun og ektemannen å selge polsk mat fra en matvogn i fremtiden.

- For å få realisert drømmen, må vi nok selge vårt elskede spikertelt, og vi må spare en god del penger. Vi har lyst til å selge grillet kylling direkte fra matvogn, sier ekteparet drømmende.

MANNSKAP: Fra venstre reder Petter Dragøy, medarbeider Agnieszka Ruszczak-Winkowska, matros Odd-Leif Nordli, teknisk sjef Børge Jensen Foto: Katarzyna Swiatlon