Grovfjordfirmaet Fjordsmolt ønsker å investere over 100 millioner i nytt landbasert oppdrettsanlegg. Ett av stedene som vurderes, er Rødskjær.

Bedriften er på jakt etter nytt sted, og vurderer nå Skånland, Gratangen, Harstad (Rødskjær) og ett sted i Nordre Nordland.

Daglig leder og eier, Morten Berg letter for første gang på sløret og forteller nå om de nye store planene han har gått med en stund.

– Vi skal bygge nytt anlegg. Det er for tidlig å si hva prislappen vil komme på, men vi snakker raskt om godt over 100 millioner.

Det er virkelig store planer Berg og hans stab, som består av 12 årsverk, ønsker å gå i gang med. Bedriften omsetter for 44 millioner.

– Per dags dato finnes ikke noe lignende. Etablerer vi oss på Rødskjær, kommer vi til å bruke hele den 30 mål store tomten. Vårt bygg kan du gange med tre i forhold til det bygget som står der i dag, sier han.

Fisk over 250 gram

I denne uken var han på Rødskjær og snakket med eierne av Selfa Arctic. Ny ble det kjent at eierne av båtbyggerfirmaet skal selge bygget og legge ned driften.

– Etter møtet er Rødskjær enda mer aktuelt. En årsak er at vi må etterkomme Mattilsynet sine krav. De sier at vi ikke bør etablere oss i de tunge oppdrettsområdene. Rødskjær utpeker seg i så måte riktig retning, I løpet av en måned må vi ha tatt avgjørelsen, sier han.

For å finansiere anlegget skal han selge tre forretningsgårder i Tromsø til rundt 150 millioner.

– Det er fisk og fiskeoppdrett jeg vil jobbe med. Eiendomsutvikling har vært en bigeskjeft.

Hovedgrunnen til de storstilte planene er å oppfylle kundenes ønsker.

– I dag leverer vi smolt opp mot 100 gram. Stadig flere kunder etterspør smolt over 250 gram, for å kunne ha yngelen én sommer i sjøen , ikke to sommere som nå, for å oppnå slaktevekt på fem kilo. Det reduserer risikoen vesentlig for lus og sykdom.

Hoveddelen av kundene til Fjordsmolt ligger i Grovfjord, Ibestad, Senja, Lofoten og Finnmark.

Fjordsmolt har i flere år vært langt framme i drift av resirkuleringsanlegg, mye på grunn av en stab med høy kompetanse.

– Vi var den første i Nord-Norge som bygde denne type anlegg. Fordelen er at man bruker mindre ferskvannsressurser. Det er også enklere å rense avløpsvann. Et slikt anlegg har minimal negativ påvirkning av miljøet, ved at alt av ekskrementer og forrester blir filtrert og kan bli erstatning for kunstgjødsel til landbruket, sier han.

Positive

Han har jobbet med disse planene en stund og har vært i møter med ordførerne i alle de aktuelle kommunene. Han er glad for den positive responsen fra alle.

– I Harstad møtte jeg næringssjef, rådmann og teknisk avdeling. De har gitt meg tilbakemelding om at de er positiv til et landbasert oppdrettsanlegg på Rødskjær, sier han.

Samtidig poengterer Berg at selskapet fortsatt skal ha en stor aktivitet i Grovfjord, og han har klare planer for å utvikle også denne delen av driften. Han ønsker å ha flere anlegg i Sør Troms. Derfor vil en eventuell Rødskjær-etablering være viktig.

– Et annet moment for å trygge verdiskapningen i regionen er å forhindre at smitte fra andre regioner kommer inn til Sør Troms, sier han.

Kan åpne om to år

Han tror ikke nyanlegget, uansett hvor de bestemmer seg, vil være i drift før om to år.

– Det tar gjerne ett år med søknadsprosess. Det vil ta like lang tid å bygge anlegget, sier innehaveren.

Han er opprinnelig fra Tromsø, bor nå i Gratangen, og har bedriften i Grovfjord.

– Jeg ønsker å bruke mer tid i denne flotte regionen, for å utvikle næringen og bedriften.

UT: Båtene skal ut og erstattes av fisk. Arkivfoto. Foto: Knut Godø
BJELLESAU: I 30 år lå Rødskjær så godt som dødt., men med Steinar Pedersen, eier av SP Maskin, sin inntreden har næringsområdet blitt attraktivt for stadig flere. Arkivfoto. Foto: Odd Leif Andreassen