De er også kjempeglade over å ha fått 24 år gamle Rashid Abdi som medlem og en ivrig medhjelper. Rashid har nå bodd nesten sju år i Norge, og for han er det viktig å kunne jobbe for Skånland Røde Kors.

Liker å hjelpe

– Det er viktig for meg å kunne hjelpe folk, og jeg liker å jobbe som frivillig. Derfor var det naturlig for meg å bli medlem i foreninga. Ellers jobber jeg som støttekontakt for funksjonshemmede, og jeg jobber også med mindreårige asylsøkere som bor i Skånland. Rashid kommer opprinnelig fra Somalia, og han snakker veldig godt norsk.

– Det har jeg lært ved å gå to år på voksenopplæring i tillegg til to år på helse- og sosiallinja ved Stangnes videregående skole. Å lære seg det norske språket, er det viktigste for å kunne bli integrert i samfunnet. Planen min er å utdanne meg til sykepleier, men jeg har ennå ikke kommet så langt.

Samfunnsengasjement

Skånland Røde Kors ble stiftet 9. april 1946, og onsdag inviterte foreninga bygdefolket til åpen dag på Røde Kors-huset for å være med å feire 70-årsdagen. Foreninga har gjennom sitt lange og frivillige arbeid vært med på å sette sitt preg på samfunnet, og medlemmene fortjener stor anerkjennelse for den innsatsen som de har gjort og fortsatt gjør.

Mange stakk innom for å være med på feiringa og ta for seg av det rikholdige kakebordet. For å minnes foregangskvinnene leste Brit Steilland utdrag av protokollene fra de første møtene der blant annet hennes mor, Bergliot Nordahl, deltok.

Foregangskvinner

Stiftelsen av Skånland Røde Kors kom i stand etter at sekretær Hjørdis Rånes fra Norges Røde Kors hadde holdt foredrag og vist lysbilder på skolesalen på Evenskjer. En del av bygdas kvinner besluttet da at de ville stifte ei lokal Røde Kors-forening, og stiftelsesmøtet ble holdt på Meieriet den 9. april.

Foreninga besto da av ni medlemmer, og fru Mina Grøneng ble valgt til formann. På neste møte som ble holdt hos fru Grøneng, hadde medlemstallet steget til 14. Møtet begynte klokka 20.30 med sangen «Å leva det er å elska». Loddsalget innbrakte kroner 10,90, og etterpå var det kaffe og mat. Møtet slutta med sangen «Gud signe vårt dyre fedreland».

RESSURS: 24 år gamle Rashid Abdi trives som medlem i Skånland Røde Kors, og han blir beskrevet som en ressursperson. Foto: Per Jan Pedersen
HISTORIK MATERIALE: Brit Steilland leste utdrag fra foreningas første protokoll. Foto: Per Jan Pedersen
FEIRING: Mange ville være med på feiringa under den åpne dagen på Røde Kors-huset på Evenskjer. Foto: Per Jan Pedersen