Dette kom frem etter at Sjefsprest i Sjøforsvaret og forsker, Gudmund Waaler torsdag holdt foredrag for soldater ved KJK, veteraner og andre inviterte gjester om stressmestring og positiv vekst som følge av deltakelse i internasjonale operasjoner.

Waaler har gjennom sin forskning rundt dette temaet også forsket på personell fra KJK med kamperfaring fra krigshandlinger.

Selekterer

Hole Sagbakken har selv deltatt i krigssituasjoner, blant annet i Afghanistan.

– Jeg kjenner meg godt igjen i funnene Waaler har gjort gjennom sin forskning, og mye av det han sa er både korrekt og fornuftig. Heldigvis har tidene forandret seg i Forsvaret i måten man følger opp soldatene på, sammenlignet med hvordan for eksempel FN- soldatene som tjenestegjorde i Libanon på 80-90 tallet ble ivaretatt etter endt tjeneste.

Her ved KJK selekterer og trener vi personlaet på en måte som er helt unik i Forsvaret. Måten støtteapparatet her ivaretar personellet på danner i dag modell for hvordan Forsvaret tar seg av familie og den enkelte ansatte, forteller Hole Sagbakken, og legger til;

Viktig årsak

– Denne modellen har vært en viktig årsak til at vi har kommet oss ut av vanskelige og tøffe episoder uten noen registrerte senskader. Likevel preger nok mange av hendelsene vi har opplevd oss, og vil sikkert gjøre det resten av livet, sier han.

Bevist sin kompetanse

Også ordfører Marianne Bremnes lot seg imponere over det grundige arbeidet som blir gjort ved KJK for å mestre vanskelige situasjoner under skarpe operasjoner.

– Dette var utrolig interessant, og en bekreftelse på kvalitetene denne avdelingen bidrar med. De fleste soldatene ved avdelingen har opplevd og vet hva det vil si å være i krig. Modellen de bruker her gjør soldatene bedre rustet for å takle tøffe opplevelser, også etter at de er ferdige med tjenesten. Jeg fortså derfor ikke hvorfor Forsvaret vil legge ned denne avdelingen, som på en rekke områder så til de grader har bevist sin kompetanse, sier Marianne Bremnes.

FOREDRAG: F.v.Klaus Johansen, Marianne Bremnes og Jon Ivar Kjellin, som engasjert lyttet til Gudmund Waalers foredrag. Foto: andreas Isachsen