I Tjeldsund får de tre alternativer på stemmeseddelen til den rådgivende folkeavstemmingen, 30.mai.

Det var en langdryg behandling av denne saken i onsdagens kommunestyremøte. Det meste skjedde i gruppemøter og ikke i kommunestyresalen. Sp kakket seg på lag med både posisjon og opposisjon. De var enige med Ap og Frp om å kreve minst 50 prosent velgeroppslutning for å forplikte seg lytte til folket.

To forslag

Det forelå i alt to forslag til stemmeseder. Det ene seddelen hadde kun tre alternativer, egen kommune, ETS alternativet og Harstad.

I det andre alternativet fikk velgeren to valg. Førstevalget vat som ved den første stemmeseddelen, men dersom dette falt i folkeavstemmingen gir denne muligheter til å stemme på det foretrukne alternativet.

Alternativ to ble enstemmig valgt.

Gunnhill Andreassen (V) oppfordret representantene til å vise ansvarlighet og komme fram til et enstemmig vedtak.

- Dette er en viktig sak. Vi må gi velgerne trygghet om at de blir hørt. Dette hanbdler om ansvarlighet, sa Andreassen.

Forpliktende

Dette fikk Jorunn-Heidi Olsen til å reagere.

- Vi er folkets ombudsmenn. I valget sa vi ifra hva vi sto for. Dette har vi tenkt å stå for. At Hinnøysiden ikke vil til ETS er greit, men de kan ikke bestemme hva resten av kommunen skal mene, sa hun.

- Jeg er forskrekket over at stemmene fra Hinnøysiden skal vær mindre verd enn stemmene fra den andre siden, repliserte Andreassen.

Dermed ble det en nytt gruppemøte.

Sp forlot sitt opprinnelige forslag og stemte med flertallsgruppen.

I praksis spiller dette egentlig liten rolle, fordi det i begge forslagene er en sterk vilje til å lytte til folket i folkeavstemmingen.