Skulle du støte på uniformerte og bevæpnede soldater i uke 19, er det ingen grunn til panikk.

Kystjegerkommandoen (KJK) inntar Harstad by 9. – 13. mai. Da vil kommandoen og 339-skvadronen sette sitt preg på Harstad.

Eliteavdelingen gjennomfører en årlig øvelse for å trene på komplekse og krevende situasjoner i et urbant miljø. KJK ønsker å forberede de profesjonelle soldatene på potensielle fremtidige oppdrag. Aktiviteten og intensiteten vil være høy, situasjonene de må løse vil være krevende.

– Vi gjennomfører for tiden trening hvor soldatene skal trenes på oppdragsløsning i et urbant miljø. Dette gjør vi for å bli best mulig til å håndtere situasjoner vi tidligere har erfart fra operasjoner og som kanskje kan skje i framtiden, forteller sjefen for KJK, Klaus Johansen i en pressemelding.

– Vi ønsker å trene mest mulig realistisk. Denne gangen har vi valgt å trene i et bymiljø, noe som i seg selv er utfordrende.

Med våpen

Befolkningen vil derfor kunne møte på uniformerte kystjegere med våpen, militære kjøretøy og det vil kunne høres smell i forbindelse med bruk av løsammunisjon og pyroteknisk materiale.

Øvelsen arrangeres av en liten spillstab som utarbeider scenario, oppdrag, situasjoner og koordinerer med eksterne, samt står for sikkerhet og varsling. Veisperringer, beskytninger, trafikkulykke, demonstrasjoner, sårede og improviserte sprengladninger, såkalte IED, er kun noe av det som kystjegerne blir utsatt for. Gjerne samtidig. Dette blir enda mer komplekst når det skjer i tett bebodde områder og at dagliglivet skal fortsette mest mulig uforstyrret, skriver KJK i pressemeldinga.

Ekstremt

– En del av dette er selvfølgelig satt på spissen. Men relevant. Hendelsene og spillet er laget for å utfordre ferdighetene. På de større øvelsene operer vi oftest i ubebodde områder. Det er ikke nødvendigvis der en virkelig hendelse vil skje. Det er derfor nødvendig å trene på det ekstreme og verst tenkelige. Kun slik kan vi være godt nok forberedt dersom vi engang skulle komme ut for noe liknende.

– Realistiske øvelser er nødvendig for at Forsvaret skal kunne løse sine oppgaver på en god måte. Øvelsene er også en kvalitetssikring av at KJK, ferdigheter og planverk virker etter hensikten og tilfredsstiller de kravene som gjelder.

– Informer barna

Kystjegere i uniform og utrustning vil være fullt synlig i Harstad disse dagene. Personellet vil være utrustet med våpen og militære kolonner vil være på veiene. Kystjegerkommandoen ber foreldre informere barna om øvelsen.

– Siden vi vil være særdeles synlig i bybildet under denne øvelsen, oppfordrer vi foreldre om å forberede sine barn om våre soldater. Det kan være lurt å påpeke at dette ikke er farlig og det kun er øvelse som pågår. Vi vil også gjennomføre god varsling og være synlig tilstede i områder vi skal gjennomføre aktivitet.

I forbindelse med øvelsen vil KJK i samarbeid med politiet stenge av et kvartal rundt rådhuset fredag 13. mai. Stengt området er markert på bildet og vil være stengt for kjøretøy fra klokken 0630 til 1100. I dette området vil det være øvingsaktivitet med kjøretøy, soldater, politi og helikoptre.

STENGT: Dette området vil bli stengt fredag 13. mai.
– INFORMER BARNA: Personellet vil være utrustet med våpen og militære kolonner vil være på veiene. Kystjegerkommandoen ber foreldre informere barna om øvelsen. Foto: Marthe Brendefur