Det sa ordfører Marianne Bremnes (Ap), da hun orientrte Evenes kommunestyre om Harstad-alternativet i går. Hun orienterte sammen med ordføreren i Narvik, Rune Edvardsen, som snakket om Narvik-alternativet og skånlandordfører Helene Berg Nilsen, som hadde innlegg om ETS-alternativet.

Bremnes mente at utfordringene som kommunene står overfor i framtiden er formidabel. Hun viste til at kommunene til stadighet får mye oppgaver, uten at de er finansiert fullt ut. Og flere oppgaver vil komme fortløpende.

Robuste kommuner

Dette krever mer robuste kommuner, mener Bremnes.

- Harstad kommune alene er bare så vidt stor nok i det nye kommunebildet i landet. Dersom vi her i regionen skal bi hørt nasjonalt og internasjonalt må vi bli stor nok. Med de 35.000 menneskene som er i det såkalte Harstad-alternativet, blir vi en fin, mellomstor kommune i norsk sammenheng. Med dette folketallet vil vi også bli hørt og få bedre muligheter til å få gjennomslag for våre saker, sa Bremnes.

Sjuer-alternativet

Harstadordføreren understreket allerede i begynnelsen av sin innledning at hun ikke var kommet til Evenes for å markedsføre Harstad.

- Jeg er her på vegne av de sju kommunene som vi har inngått intensjonsavtale med. Jeg tror neppe alle blir med i den nye storkommunen, men Evenes skal vite at Harstad er klar for å gå inn for kommunesammenslåingen. Det har kommunestyret vedtatt, sa Bremnes.

Hun viste til at de sju kommunene, Harstad, Kvæfjord, Lødingen, Tjeldsund, Evenes, Skånland og Ibestad har undertegnet en intensjonsavtale om å slå seg sammen. For Evenes er det også laget en spesiell avtale i tillegg til dette.

Har erfaring

Bremnes mente at kommunesammenslåing ikke var noe som var skremmende for Harstad. Kommunen hadde nylig vært igjennom en sammenslåing med Bjarkøy.

- Harstadfolk har stort sett ikke merket så mye til dette. Det har de heller ikke gjort på Bjarkøy, bortsett fra når de en sjelden gang må til kommunen. I det daglige er kommunesammenslåingen uproblematisk for folk, sa Bremnes.

Men om det var uproblematisk for folk flest, så var det mange ting som måtte på plass i forbindelse med kommunesammenslåingen.

- Det var intens jobbing i ett år før alt var på plass. I denne sammenslåingen har vi tre år på oss. Det er veldig lang tid, sa Bremnes.