De eneste innbyggerne på øya er personell fra Forsvaret og Meteorologisk institutt, i alt 18 personer. Antall innbyggere øker i sommerhalvåret da vedlikehold blir utført på øyas installasjoner. Kor skal vi reis?

Jo, Forsvarsbygg har inngått en ny avtale med Samferdselsdepartementet om drift og vedlikehold av bygg og anlegg på Jan Mayen. Det er en stor utfordring med forvaltningen av bygninger på øya, der været preges av den kalde arktiske havstrømmen som møter det varme vannet fra Atlanterhavet.

Forsvaret ønsker seg et nytt stasjonsbygg, men en oppgradering er nødvendig for å sikre driften til et eventuelt nytt bygg er på plass. Det er både El-, VVS- og bygningsarbeider som skal utføres i løpet av sommeren.

- Forsvarsbygg bruker inngåtte rammeavtaler på eksterne entreprenører som skal utføre arbeidet på Jan Mayen i løpet av sommeren. Det er PEAB Nilsen og Haukland AS og Arne H. Johansen fra Harstad og Nilsson Haras fra Sortland. De skal være på øya i 10 uker til sommeren. De  reiser opp i juni med alt av utstyr og materiell som er nødvendig for prosjektene. Neste kontakt med fastlandet blir da flyforbindelse i august. Her finnes det ikke ukentlige fly- eller båtavganger, skriver Forsvarsbygg i en pressemelding.

Stasjonsbygget og det meste av de andre bygningene er bygget på slutten av 1950-tallet og var ment skulle vare i 10 år.

- Vi bidrar til å opprettholde et lite samfunn så langt ute til havs. Det er motiverende, sier prosjektleder Ella Heidi Torgersen i Forsvarsbygg.