Det er klar melding til politikerne fra råd for funksjonshemmede.

Onsdag stilte flere rullestolbrukere, synshemmede, barnevogntrillere og andre mannssterke på torget for å vise problemene med å trille over de ujevne brosteinene.

Falt på brostein

Og på vei til torget snublet mor til en av rullestolbrukerne, Gunhild Skoglund, i brosteinene.

– Jeg falt på brosteinen og slo meg i ansiktet, sier Skoglund, som stilte med hoven leppe etter fallet.

Olav Mikalsen er varamedlem til rådet, sitter i rullestol og er fortørnet over at brosteinene gjør torget ufremkommelig for ham.

– Det er helt for ille å kjøre her. Rullestolen min har ikke fjæring, og dermed rister den kraftig sier han.

300.000 kroner

Nestleder i rådet, Børge Jentoftsen, gjorde det tindrende klart at bevegelseshemmede og synshemmede ikke akter å vente lenger på at Richard Kaarbøs plass blir tilgjengelig også for dem.

– Vi krever en midlertidig løsning allerede i vår slik at torget kan brukes av alle. Slik jeg ser det er asfaltering den billigste og enkleste løsningen, sa han.

Jentoftsen hadde på forhånd vært i kontakt med asfalteringsselskapet Lemminkainen, som røft anslo at det ville koste rundt 300.000 kroner å legge asfalt oppå brosteinene.

Ordfører og andre sentrale politikere har tidligere sagt at det ikke er lurt å kaste bort flere hundre tusen kroner på en midlertidig løsning. Flere politikere vil vente på at sentrumsplanen blir vedtatt, og dermed se helheten i utformingen av torget. Først til neste år mener politikerne det vil være mulig å få til en løsning.

Likeverdig

Det nekter rådets medlemmer å godta. De viser til tilgjengelighetsloven og krever at bevegelseshemmede og svaksynte må bli behandlet likeverdig.

Ann-Kirsti Brustad viste til at sentrumsplanen allerede har vært utsatt én gang.

– Jeg frykter det vil gå nye år før den er på plass. Så skal utbedring av torget ut på anbud, og dermed går tiden. Vi må ha en løsning fort slik at alle kan bruke Rikard Kaarbøs plass, sa Brustad.

Et enstemmig råd ber rådmannen utrede en sak som gir svar på når sentrumsplanen foreligger, hvilke alternative midlertidige løsninger som kan gjøres. Og hva det vil koste og hvor lang tid det vil gå før en permanent løsning er på plass., Råd for funksjonshemmede har forståelse for at en midlertidig løsning vil koste penger, og medlemmene understreket at de ikke er ute etter å bruke unødvendige midler.

– Men det er virkelig nødvendig å gjøre noe nå. Bevegelseshemmede og synshemmede har slitt i årevis med å forsere torget. Vi har ikke råd til å vente lenger.

Rådet bestemte at brosteinsaken skal tas opp i hvert eneste møte inntil løsningen er på plass.

Handling: Foran f.v. Malin Steeen, Kristel Rosenkrantz med Amalie Stangnes i rullestol, Per-Kristian Bergstrøm og Lisbeth Bergstrøm bak, Børge Jentoftsen og Heid-Randi Nilsen bak, Olav Mikalesen med Ann-Kisti Brustad bak. Helt til venstre ergoterapeut Trine Nilssen med vesle Karoline Nilssen Lyså i vogna. Alle foto: Frank Roger Roksøy Foto: Frank R. Roksoy
Humpete: Det kan være en kraftanstrengelse å forsere de ujevne brosteinene. Foto: Frank R. Roksoy
Leder: Heid-Randi Nilsen. Foto: Frank R. Roksoy