Det begynner å haste med å få alt klart til 1. juli når regjeringen vil ha svar på hvordan kommunene i Norge ønsker å organisere seg.

Flere steder i regionen er det aktuelt med sammenslåinger, og regjeringen lokker med millionbeløp for å få dette til å skje. Harstad Tidende har denne uken snakket med ordførerne i syv kommuner for å høre hvor langt man har kommet i prosessen. Det varierer veldig.

Ulike datoer

Flere kommuner sikter mot folkeavstemninger 29. og 30. mai, deriblant Evenes, Skånland, Tjeldsund, Kvæfjord og Lødingen. Men datoen er ikke endelig vedtatt flere steder. Ibestad skiller seg ut med 12. juni som vedtatt dato.

– Dette fordi det da er konfirmasjonshelg, sier ordfører Dag Sigurd Brustind.

Evenes er også blant kommunene som har vedtatt 29. og 30. mai, men ordfører Svein Erik Kristiansen sier at dette kan endre seg.

– Jeg blir ikke overrasket om datoen blir endret. Bildet forandrer seg fra uke til uke. Utsettelser i saksbehandlingen i én kommune påvirker gjerne flere andre. Samtidig forhandles det mellom ulike kommuner, sier Kristiansen.

Flere alternativer

Evenes er blant kommunene som forhandler med flest parter. I dag har kommunen disse alternativene: Stå alene som kommune, slå sammen ETS, slå seg sammen med Harstad og andre, slå sammen med Narvik. Kun det siste alternativet har resultert i en ferdig avtale. Planen er å få ned antall mulige valgmuligheter i folkeavstemningen.

– Vi ønsker å få ned antall alternativer, men det kan også skje at det blir flere. Dette er ikke enkelt, slår ordføreren fast.

Usikkerhet

Ordfører i Lødingen, Atle Andersen, sier man har utredet tre alternativer i folkeavstemningen:

Lødingen fortsetter som én kommune, man slår seg sammen med Harstad og andre, man slår seg sammen med Vågan og Hadsel.

– Kanskje åpner man for et fjerde alternativ, sier Andersen.

Ordfører Liv Kristin Johnsen i Tjeldsund sier at man ønsker folkeavstemning samtidig med de andre kommunene for å hindre at et resultat påvirker et annet.

– De tre alternativene som nå er klare er ETS-samarbeid, sammenslåing med Harstad eller å fortsette som egen kommune. Forhandlinger rundt alternativene er ikke klare. Dette vil pågå en stund, sier hun.

Helene Berg Nilsen, ordfører i Skånland, sier at man heller ikke der har klarhet i hva man skal spørre om i folkeavstemningen. Også der er forhandlingene pågående.

– Vi kan risikere at ETS-alternativet faller hvis én av kommunene sier nei. Da må vi ha forberedt andre løsninger, sier hun.

Nilsen beskriver situasjonen som frustrerende.

– Det er mange usikkerhetsmomenter, sier hun.

Kan dele kommunen

Også i Kvæfjord er det flere ting som må avklares i prosessen, deriblant om deler av Gullesfjord skal deles opp.

– Det gjør ikke saken enklere, sier ordfører Torbjørn Larsen.

Han sier at man jobber med saken. I dag er alternativene å slå seg sammen med Harstad og eventuelle andre kommuner som vil dit, eller fortsette som egen kommune.

I Kvæfjord skulle avstemningen opprinnelig skje i april, men etter hvert bestemte man seg for å følge de kommunene som har avstemning i mai.

Ibestad, som har vedtatt 12. juni som dato, kan endre på dette for å komme på linje med de andre, sier ordfører Brustind.

Lar være i Harstad

Evenes, Tjeldsund, Skånland, Lødingen, Ibestad, Kvæfjord og Harstad skal etter planen skrive under på en intensjonsavtale 29. februar som legger grunnlaget for en mulig sammenslåing senere.

Kun sistnevnte kommune planlegger ikke folkeavstemning. I Harstad tror man også på å ha på plass alle særavtaler som man inngår med noen enkeltkommuner før mandagen.

– En sammenslåing vil ikke få den helt store innvirkningen på Harstad og Harstads virksomhet. Vi har også vært gjennom dette før sammen med Bjarkøy, og vet hva vi går til. Da ser jeg ikke på det som naturlig at vi bruker tid og penger på en folkeavstemning vi kanskje får 30 prosents oppslutning rundt. Men i kommuner der det er stort og heftig engasjement rundt dette, ser jeg at en avstemning er mer naturlig, sier ordfører Marianne Bremnes.

Hun lover likevel folkemøter om saken.