Spørreundersøkelsene i ETS er klare, og et overveldende flertall i Skånland, 79 prosent, går inn for å slå sammen Evenes, Tjeldsund og Skånland. Ser man dette sammen med resultatene fra de andre to kommunene, er det ikke tvil om hva resultatet blir i fremtiden. Det mener sjef for oppvekstsektoren i Skånland, Trude Hagland.

– Det blir ETS-kommune. Politikerne må høre på sine innbyggere. Blant annet kommer det fram at halvparten av dem som mener at Evenes skal fortsette som egen kommune, foretrekker ETS hvis det likevel skal bli en sammenslåing, sier Hagland.

Hun får støtte fra Torill Helene Larsen som i tillegg til å være kollega i Skånland kommune, er med i aksjonskomiteen for ETS-alternativet.

– ETS sikrer tilbudet

Med ansvar for skole, barnehager og barnevern mener Hagland at det beste for kommunen er å fortsette samarbeidet med Evenes og Tjeldsund.

– Vi har allerede velfungerende samarbeid på flere områder. En ETS-kommune vil også i større grad sikre strukturen vi har i dag innen helse og oppvekst. Med det mener jeg at det er mindre sjanse for at skoler og helsetilbud legges ned og sentraliseres.

Hun sier at det i dag går godt i Skånland.

– Vi har stor tilflytting, alle barnehager er fulle med venteliste og skolen går godt. ETS er sikkerheten for at dette fortsetter. Det er kjøttvekta som vil rå i en storkommune med Harstad eller Narvik. Da vil man fokusere på de stedene med flest folk. Ytterkantene vil da nedprioriteres, sier Hagland. Avtalen man har mellom ETS-kommunene er god, og vil sikre sykehjemsdrift og sørge for oppvekstsenter i Evenes på Liland, sier hun.

– Ikke bykommune

Hagland sier at hun ikke har noe mot Harstad, men sier at Skånland ikke er en bykommune.

– Harstad er byen for oss, men det blir for store avstander til å slå seg sammen.

Torill Helene Larsen i ETS-aksjonen sier at kommunen er stor og kraftig nok til å møte fremtiden.

– Lokaldemokratiet er viktig, og med ETS får vi tre omtrent like store kommuner som blir én. Det er viktig at man bor nært sine kommunestyrerepresentanter. Uansett alternativ vil inntekter følge innbyggerne, og det er ikke sånn at et hode i Narvik eller Harstad vil være mer verdt enn i en landkommune.

– Hva må Harstad eller Narvik tilby Skånland for at dere skal gå for sammenslåing med dem?

– De har ingen ting vi trenger. Dessuten er det slik at folk i mindre kommuner er mer lykkelige enn i store. En ordfører i Narvik vil uansett ikke vite hva man trenger på Tårstad. Kjøttvekta bestemmer og de store byene vil telle mest, sier Larsen.

FLERTALL: 79 prosent av innbyggerne i Skånland kommune sier ja til sammenslåing av Evenes, Tjeldsund og Skånland.