harstad: Med et netto driftsresultat tett oppunder 32 millioner kroner i 2015 var det få kritiske spørsmål som ble stilt rundt bordet da regnskapsleder Rita Kristensen og økonomirådgiver John G. Rørnes sammen med rådmannen i går presenteret regnskapet.

Regnskapsmessig overskudd ligger på komfortable 27,8 millioner kroner. Men selv om pilen peker i riktig retning økonomisk for kommunen, advarte likevel rådmannen politikerne mot å bevilge av overskuddet til ulike gode formål.

Lavere utgifter

–Årsaken til overskuddet skyldes først og fremst en økning i frie inntekter og økt skatt og rammetilskudd i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, der kommunene fikk kompensert for fall i skatteinntektene i første halvår i fjor.

–Lavere pensjonsutgifter og lavere netto renteutgifter enn budsjettetert har også bidratt til det positive resultatet. I tillegg har det vært gjort en solid jobb ute i organisasjonen både av de ansatte og politikerne, sa Thode Hansen og pekte på den store gjeldsbelastningen som en viktig årsak til fortsatt å vise måtehold.

Store investeringer

–Investeringstakten fortsetter å være stor, og med store fremtidige investeringer i nye Harstad skole og Helsehuset vil den langsiktige gjelden i 2019 beløpe seg til nærmere 3,3 milliarder kroner. Det vil si cirka 125.000 kroner per innbygger.

–Dette kan ikke fortsette fremover. Da vil vi komme til et punkt da vi er nødt til å si stopp til nye investeringer i noen år. Vi kan ikke kjøpe ny bil, hytte eller hus hvert år, brukte rådmannen som metafor.

Lavest på mange år

–Vi har også et høyere driftsnivå enn sammenlignbare kommuner, spesielt innenfor de store tjenesteområdende som skole og pleie- og omsorgssektoren som gir oss utfordringer fremover. Også økte pensjonsutgifter, demografi og forsinket vedlikehold på veier og bygninger gir oss utfordringer, sier han.

– Et svært positivt trekk er at sykefraværet gikk ned fra 10,6 prosent i 2014 til 9,9 prosent i 2015, det laveste på mange år. Her er målsettingen at dette skal enda lavere i 2016, la Thode Hansen til før han avsluttet med følgende;

Må vise måtehold

–Selv om vi naturligvis er fornøyd med dette resultatet, og at det er uendlig mye bedre å være i denne situasjonen fremfor å ha minus i tallene, gir ikke dette overskuddet oss spesielt stort handlingsrom.

Eksemplifisert med utgangspunkt i en årslønn på 400.000 kroner tilsvarer vårt overskudd på 27,8 millioner at man ville fått 5.880 kroner mer å rutte med i løpet av ett år. Det holder knapt til å kjøpe seg ny flatskjerm. Derfor er det viktig fortsatt å vise måtehold i driften, sier Hugo Thode Hansen.

Handlingsrom

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad ønsket ikke å peke på hvilke oppgaver hun ville prioritert å bruke noe av overskuddet på dersom hun fikk velge.

– Det mest positive med disse tallene er at det gir oss et større politisk handlingsrom enn for bare få år siden. Det er langt mer behagelig å drive med politikk under disse forholdene enn å til stadighet måtte tenke på innsparinger og nedskjæringer, sier hun.